A sivatagba menekülnek az IÁ hős helyi vezetői a líbiai Szirtéből

Elbarikádozták magukat az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai a líbiai egységkormányhoz hű milíciák által ostromlott Szirtében, hogy elhúzódó utcai harcokban űzzék ki a támadókat – közölte vasárnap a szélsőségesekkel szembeni katonai műveleteket összehangoló parancsnokság szóvivője.

Mohamed al-Gaszri dandártábornok szerint a szélsőségesek visszavonultak a város sűrűn beépített térségébe, míg mesterlövészeik a háztetőkön foglaltak el lőállásokat. A tripoli kormányhoz hű fegyveresek tüzérségi támadásokat hajtanak végre a terület ellen, remélve, hogy ez megtöri az Iszlám Állam védelmét még az előrenyomulásuk előtt – tette hozzá.

A dzsihadisták a nap folyamán öngyilkos merényletekkel próbálták feltartóztatni a kormányerők haladását. Reda Ísza líbiai katonai szóvivő az AFP francia hírügynökségnek elmondta: az iszlamisták robbanócsapdákat telepítenek az általuk tartott mintegy öt négyzetkilométeres, sűrűn lakott belvárosi területen, illetve három gépkocsiba rejtett pokolgép robbant vasárnap a katonák közelében, akik közül többen megsebesültek.

Gaszri tábornok megerősítette azt is, hogy külföldi katonai tanácsadók, köztük britek és amerikaiak segítik a városnál harcoló, jórészt Miszrátából érkezett milicistákat. A tábornok szerint a helyzet olyan súlyossá vált az Iszlám Állam szempontjából, hogy – hírszerzési adatok szerint – helyi vezetői elmenekültek a sivatagba.

A május 12-én indult offenzíva kezdete óta a kormányhű erők soraiból 137-en életüket vesztették és 500-an megsebesültek.

Külföldi titkosszolgálatok 5000 főre becsülik az Iszlám Állam harcosainak számát Líbiában, ugyanakkor nem tudni, hogy a terrorszervezet legfontosabb észak-afrikai támaszpontján, Szirtében hányan vannak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »