A Saul fia lett a legjobb film Medgyesen

A Saul fia lett a legjobb film Medgyesen

A legjobb filmnek járó díjat nyerte a Saul fia című film a Medgyesi Közép-Európai Filmfesztiválon. Szeptember 1. és 3. között zajlott a Szeben megyei városban a hatodik alkalommal megszervezett fesztivál, amely úgy hirdeti magát, mint a térség egyedüli, közép-európai filmeknek szánt seregszemléje.

1medf2_b

A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint a fesztivál zsűrijének elnöke James Ulmer neves amerikai újságíró, a The New York Times szerkesztője volt, a szakmai testületben helyet kapott Irina-Margareta Nistor és Călin Stănculescu filmkritikus, Ileana Popovici filmszínésznő, valamint Mihai Fulger, a Román Országos Filmarchívum vezetője. A fesztivál szabályzata szerint hét közép-európai ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország – otthon legjobbnak ítélt filmjei vehettek részt a versenyben. Az erdélyi fesztivál idei díszvendége Oroszország volt.

A zsűri Nemes Jeles László Oscar-díjas filmjének ítélte a fesztivál fődíját. A legjobb rendezésért járó elismerést Radu Jude kapta az Aferim! című filmért, amely tavaly Ezüst Medve-díjat nyert a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A fesztiválon sorozatban másodszor nyerte magyar film a fődíjat, tavaly Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotása kapta a legjobb filmnek járó kitüntetést.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »