A Rosetta lencsevégre kapta a Philae-t a 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstökösön

Alig egy hónappal a misszió befejezése előtt nagy felbontású kamerával sikerült fotókat készítenie a Rosetta szondának a 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstökös felszínén lévő Philae leszállóegységéről, amellyel július végén szakította meg a kapcsolatot.

Az Európai Űrügynökség (ESA) hétfői közlése szerint a szeptember 2-án készült fotókon az oldalán fekvő leszállóegység főteste és három lába közül kettő látható.

“Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ilyen röviddel a misszió vége előtt sikerült lefényképezni a Philae-t, ráadásul ilyen bámulatos részletességgel” – mondta Cecilia Tubiana, a Rosetta Osiris-kamerájáért felelős csapat tagja.

Az ESA szerint a képek azt is bizonyítják, miért vált olyan nehézkessé a kommunikáció a Rosetta és a Philae között.

Wolfgang Baumjohann, a Grazi Tudományos Akadémia (ÖAW) Űrkutatási Intézetének (IWF) igazgatója szerint “remek meglepetés, hogy még megtalálták a Philae-t”.

A fotók szerint a leszállóegység a feltételezett pozícióban helyezkedik el, “pontosan látható, ahogy egy hasadékban lóg”. Szerinte tudományos szempontból nincs jelentősége, hogy megtalálták és képet készítettek róla, a kutatóknak azonban nagy öröm.

A mosógép méretű felderítő 2014. november 12-én landolt a 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstökösön. Akkumulátorainak köszönhetően mintegy hatvan órán át kutattak vele, ám ezt követően energiahiány miatt hét hónapos álomba zuhant.

Csak 2015 júniusában és júliusában jelentkezett újra, amikor az üstökös közelebb került a Naphoz és napelemei ismét energiával látták el. Mivel azóta nem adott többé jelet, az irányítóközpont a Philae és a Rosetta közötti kapcsolat megszakítása mellett döntött.

Eddig nem ismerték pontos pozícióját, mert csak nagyobb távolságból, kis felbontású képeket tudtak róla készíteni, és csak a hozzávetőleges régió volt ismert. A mostani fotókat az Osiris-kamera 2,7 kilométeres távolságból lőtte.

Mivel az üstökös hónapok óta egyre távolodik a Naptól és csökken a Rosetta energiája is, a misszió végét szeptember 30-ra tervezik. A szonda folyamatosan egyre közelebb jut az üstökös felszínéhez, végül becsapódik.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »