A "romániai" magyarság hivatalos ünnepévé nyilvánítaná március 15-ét az oláh szenátus

A "romániai" magyarság hivatalos ünnepévé nyilvánítaná március 15-ét az oláh szenátus

Elfogadta a román szenátus közigazgatási szakbizottsága hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) azt a törvénytervezetét, amely március 15-ét a "romániai" magyarság hivatalos ünnepévé nyilvánítaná – közölte hétfőn a Digi24.ro hírtelevízió.

A hírt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is megerősítette. Az RMDSZ március 15-én nyújtotta be a jogszabálytervezetet. A hírtelevízió szerint ennek a döntésnek köze lehet a román kormányválság miatt zajló tárgyalásokhoz. Azt feltételezik, a román szociálliberális koalíció ezzel a gesztussal próbálja elnyerni az RMDSZ támogatását a Sorin Grindeanu miniszterelnök megbuktatásához.

Nagylelkűen megengednék, hogy megüljük saját ünnepünket

A tervezet lehetővé tenné a magyarlakta települések, valamint a megyék önkormányzatai és intézményei számára, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. A romániai munkáltatóknak kérésre szabadnapot kellene biztosítaniuk március 15-én magyar alkalmazottaiknak, a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolhatna be a román közszolgálati televízió és rádió.

Kelemen Hunor újságíróknak a parlamentben elmondta: ez a tervezet már egy ideje a parlament napirendjén szerepel, akárcsak más hasonló, a szövetség által beterjesztett törvénykezdeményezés. Hangsúlyozta, ezeket az RMDSZ és a szociálliberális kormánykoalíció közötti, mintegy öt hónapja létező parlamenti együttműködési megállapodás értelmében kellene elfogadnia a törvényhozói testületnek. Kelemen Hunor cáfolta, hogy a hétfői szakbizottsági szavazásnak köze lenne a kormányválság körüli tárgyalásokhoz.

A közigazgatási szakbizottság döntése után az RMDSZ tervezetéről várhatóan a szenátus egésze fog szavazni.

(MTI)

Korábban írtuk: Ez is csak Romániában lehetséges: a hatalmon lévő kormány a saját miniszterelnökét próbálja megbuktatni

A ’48-49-ben magyart irtó oláhok tulajdonképpen a 12 pont szellemiségében cselekedtek a román kormányfő szerint

Bocskorék fényes nappal mázolták össze az aradi Szabadság-szobrot – Semjén harmadnapra fölháborodott

Az oláhok meggyalázták az aradi Szabadság-szobrot: kék-sárga-pirosra mázolták a hősök arcképét

Székely zászlót akartak égetni a magyargyűlölő oláhok Aradon – de még ennyire sem voltak képesek


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »