A romániai magyar görögkatolikus egyházközségek képviselőivel tárgyalt Soltész Miklós államtitkár

A romániai magyar görögkatolikus egyházközségek képviselőivel tárgyalt Soltész Miklós államtitkár

Május 31-én Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Szatmár megyei Nagypeleskére látogatott, ahol a romániai magyar görögkatolikus egyházközségek képviselőivel folytatott megbeszélést – tájékoztatott ifj. Pallai Béla parókus.

A máramarosi egyházmegye magyar görögkatolikusait Kozsán István mikolai és Sándor Kornél szárazberki, Nagykárolyt és Nagyváradot Vadas Krisztián, az Érmelléket pedig Endrédi Endre csokaji parókus képviselte. A találkozón jelen voltak még id. Pallai Béla címzetes esperes, ifj. Pallai Béla, Pataki Csaba szenátor, Erdei D. István parlamenti képviselő, Riedl Rudolf, a Szatmár megyei tanács alelnöke, Béres Antal Elek lázári község tanácsosjelöltje, Kiss András operatív igazgató, valamint Geszterédi Andrea pályázatokért felelős szakember.

Az első hasonló találkozóra Temesváron, Szászfalvi László államtitkár jelenlétében került sor 2010. november 27-én, majd Balog Zoltán miniszterrel 2015. május 9-én Nagykárolyban, most pedig Soltész Miklós államtitkár tanácskozott a határon túli görögkatolikus lelkészekkel.

A látogatás a műemléktemplom bemutatásával kezdődött, melynek során a vendégek megtekinthették a templom padlásán 2011-ben felfedezett, s a Budapesti Képzőművészeti Egyetem Restaurátorképző Intézetében restaurált, az Istenszülőt a gyermek Jézussal ábrázoló ikont, amely Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban, valamint Keszthelyen a Festetics-kastélyban is kiállításra került.

Nem véletlenül került sor a találkozóra Nagypeleskén, hiszen a település kincseként ismert, a századfordulón kegyképként tisztelt ikonnak helyet adó templom – a nemrég felújított nagykárolyi görögkatolikus templom után – a következő a sorban, amelyre több etapban megvalósuló támogatást remélnek. Jelenleg ez a templom a legnagyobb műemléktemplom Romániában, ahol magyar nyelven végzik a görögkatolikus szertartásokat. A látogatás a parókia nagytermében folytatódott, ahol a romániai magyar görögkatolikusok mai helyzetét bemutató, vetítéssel egybekötött előadást hallgatta meg az államtitkár. Ifj. Pallai Béla házigazda prezentációjában köszönetet mondott az államtitkárnak, hogy fontosnak tartja a külhoni magyarok támogatásakor a magyar görögkatolikusokat érintő ügyeket is. A különböző témákon túl különös hangsúlyt kapott a tárgyalás során a szatmári Görögkatolikus Ministráns Tábor (amely az idén augusztus 1-7. között kerül megrendezésre).

Nagypeleskére az 1700-as évek elején telepítették be a Becskyek a görögkatolikus jobbágyokat. A lakók hamarosan egy fatemplomot is építettek. A már szűknek bizonyuló templom helyett 1821-ben újat emeltek téglából. 1832-ben az újjal körbeépített régi templomot lebontották. Az ikonosztáziont 1907-ben, az oltárt 1913-ban a budapesti Rétay és Benedek műintézetben készítették, historizáló faragásokkal és bizáncias stílusú képekkel. A község többsége ma is magyar görögkatolikus. A Peleskei Istenszülő-ikon 1700 körül, nem sokkal az egyházközség alapítása után készülhetett. Elképzelhető, hogy galíciai eredetű, de már a Kárpátok belső oldalán megtelepedett festők műhelyéből származik.

Fotó: Nicolaos.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »