A román külügy szerint Putyin fenyeget

A régió biztonsága elleni fenyegetésként értelmezhető az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésére – hangsúlyozta szombati közleményében a bukaresti külügyi tárca, ismételten hangsúlyozva utóbbi lépésnek a védelmi jellegét.

A minisztérium az orosz elnök előző napi, athéni látogatásán tett kijelentéseire reagált. Putyin a dél-romániai Deveseluban május 12-én felavatott amerikai rakétavédelmi ütegre utalva azt állította: Oroszország válaszlépésekre kényszerül mind Románia, mind – a rakétapajzs kiépítéséhez most csatlakozó – Lengyelország esetében. „Ha tegnap abban a romániai térségben az embereknek még fogalmuk sem volt, mit jelent célponttá válni, mától arra kényszerülünk, hogy bizonyos lépéseket tegyünk védelmünk érdekében” – idézte Putyint a román sajtó.

A bukaresti külügy meglepetésének adott hangot az orosz elnöknek a „valóságtól eltekintő” álláspontja miatt. Az amerikai–román rakétavédelmi egyezmény pontosan szabályozza a deveselui támaszpont szigorúan defenzív jellegét az ENSZ előírásainak megfelelően – emlékeztet a kommüniké. A román tárca ismételten leszögezi, hogy ez a rendszer nem irányul az Orosz Föderáció vagy más állam ellen.

„Ennek a ténynek az ismételt eltorzítása csak a feszült légkör fenntartását szolgálja, ellentétben azzal a nyitott szellemmel, amelyet Románia és szövetségesei tanúsítottak a rakétavédelem terén” – fogalmaz a bukaresti külügy. A kommüniké megjegyzi: „furcsa” ezt a kérdés a regionális biztonság szintjén emlegetni, amikor „közismert”, mi keltette a regionális biztonsággal kapcsolatos aggályokat a térségben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »