A román elnyomás ellen emelte fel szavát a Jobbik Budapesten és Erdélyben

A Jobbik arra hívta fel a figyelmet, hogy Románia elnyomja a területén élő nemzeti közösségeket, ezért az ellenzéki párt több városban is molinóval emlékezteti a területrabló államot a 98 évvel ezelőtti gyulafehérvári határozatra.

Szávay István, a párt országgyűlési képviselője szerdai, Románia budapesti nagykövetsége előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az 1918. december 1-jén tett ígéretek máig beváltatlanok. Kifejtette: a népgyűlés akkor kimondta az erdélyi területek Nagy-Romániához csatlakozását, ezzel együtt viszont széles körű jogokat ígért a nemzetiségeknek, köztük az 1,7 milliós magyarságnak.

A jobbikos politikus a határozat tartalmát idézve szóvá tette, hogy vegzálják a magyar iskolákat, és az egyetemet is a magyar állam finanszírozza, akadályozzák a magyar nyelv használatát a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban, a román korrupcióellenes ügyészség pedig “koholt vádak alapján hajtóvadászatot indított a magyarság politikai vezetői ellen”. Hozzátette: "azokat pedig, akik felemelik szavukat az autonómia mellett, terrorvádakkal letartóztatják".

Szávay István szerint a felekezeti szabadság sem valósult meg, gátolják az egyházi javak visszaszolgáltatását, és a moldvai csángóknál nincs anyanyelvű mise sem.

Kiemelte azt is, hogy a határozat a nemzetiségek számarányában képviseleti jogot ígért a törvényhozásban és az ország kormányzásában.

A Jobbik képviselője felemelte szavát Avram Iancu, a 1848-as román felkelés vezetőjének nemzeti hőssé nyilvánítása ellen, azt pedig Magyarországgal szembeni provokációként értékelte, hogy visszakerült a bukaresti diadalívre Budapest neve, s az alatt csütörtökön a román hadsereg katonái átmasíroznak.

Azt is közölte: szimpatizánsaik Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és a háromszéki Baróton is jelen vannak, és arra kérik Romániát, hogy békében, és ne másodrendű állampolgárként élhessenek szülőföldjükön.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »