A Római Birodalomból származó pénzérmékre leltek Japánban

Az egykori Római Birodalomból származó pénzérmeket találtak egy okinavai várkastély romjai közt, hasonló leletre még nem volt példa Japánban – jelentette be hétfőn Uruma város oktatási hivatala.

A négy darab rézpénzre a világörökségi listán is szerepelő kacureni vár romjai között bukkantak. Az 1,6-2 centiméter átmérőjű érmék a III–IV. századból származhatnak. A kopás miatt rajzolatuk szabad szemmel alig látható, röntgensugaras vizsgálattal azonban megállapították, hogy I. Konstantin római császár képmását és egy dárdát tartó katonát ábrázolnak.

A kacureni vár a XII–XV. század között működött, és ebben az időben élénk kereskedelem zajlott Kína és a délkelet-ázsiai térség között. A római fémpénzek értékes történelmi leletet képeznek, arra utalnak, hogy kapcsolat létezett Okinava szigete és a Nyugat között – hangsúlyozta közleményében az urumai oktatási hivatal.

A római kori pénzérméket a város helytörténeti múzeumában teszik közszemlére november 25-ig.

A római érméken kívül találtak Kacurenben egy fémpénzt a XVII. századi Oszmán Birodalomból is, és további öt kerek fémtárgyat, amely ugyancsak érme lehet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »