A rezidensek azért még elbeszélgetnének Balogékkal

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) „újranyitná” az egészségügyi bértárgyalást – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, hogy bizakodva fogadták a kormánynak az egészségügyben tervezett részleges bérfejlesztéssel kapcsolatos múlt heti bejelentéseit, de az ágazatban dolgozók bére még akkor is kisebb lenne, mint a visegrádi négyek hasonló béreinek átlaga, ha ez az ígéret 2017 végéig megvalósul. A bejelentést csak első lépcsőként tudják elfogadni ahhoz, hogy az egészségügyi bérek 2019-re elérjék „a hozzánk hasonló múltú országok átlagát” – hangsúlyozták.

A szakszervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a szakdolgozók, a védőnők, valamint az egészségügyi technikai dolgozók kimaradtak az érdemi bérfejlesztésből. A nekik tett ígéretek jelentéktelenek, nem veszik figyelembe, hogy a szakdolgozók elégedetlensége, ebből adódó elvándorlása és pályaelhagyása veszélyezteti az ellátás biztonságát – fogalmaztak.

A Reszasznak továbbra is célja a közfinanszírozott egészségügy megmentése és az ehhez szükséges források kiharcolása – közölték.

Hiányosságok vannak

A korábbi ígéretekkel ellentétben a védőnőket nem érinti a kormány 100 milliárdos egészségügyi béremelési csomagja, így esetükben továbbra is csupán bruttó 122 ezer forint a kezdőfizetés – értesült korábban a Magyar Nemzet. A sajtóból tudta meg a Független Egészségügyi Szakszervezet, hogy a szakszervezetek megállapodtak a kormánnyal, a tűzoltásként jellemzett béremelés hátteréről itt tudhat meg többet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »