A rettegett Köpcös fia az elraboltak között

A rettegett Köpcös fia az elraboltak között

Az egyik leghírhedtebb mexikói drogbáró fia is azok között lehet, akiket fegyveresek raboltak el egy mexikói üdülőváros étterméből. A hatóságok szerint rivális drogkartellek közötti összetűzésről van szó, turisták feltehetőleg nincsenek az elraboltak között.

A felkapott mexikói üdülővárosban, Puerto Vallartában található az az étterem, ahonnan elrabolták fegyveresek hétfőn az ünneplő vendégeket. A luxusétterembe nyolc fegyveres hatolt be, földre parancsoltak mindenkit, majd minimum hat férfit magukkal hurcoltak.

Mostanra kiderült, hogy valószínűleg bandaháborúról van szó – a hatóságok szerint az elraboltak maguk is egy drogkartell tagjai. Egyikük a Köpcös néven hírhedtté vált drogbáró fia. „A 29 éves Jesús Alfredo Guzmán Salazar Joaquín Guzmán Loera fia. Ezt megerősítették az autókban talált bizonyítékok, a biztonsági szolgálatok által küldött információk és a helyszíni nyomozás szakértői elemzései” – közölte Eduardo Almaguer, Jalisco főügyésze.

Joaquín Guzmánt januárban ismét elfogták a hatóságok, ezért egyik fia vette át drogkartelljének, a Sinaloának az irányítását. A térségben azonban időközben megerősödött egy másik drogkartell, a Jalisco New Generation, azaz a Jaliscói Új Generáció, és riválisa lett Guzmánéknak – ez állhat a mostani emberrablások mögött is.

„Jól haladunk az elkövetők azonosításában. A gyanúsítottak kapcsolatban állnak kartellekkel, és egy olyan bűnszervezethez tartoznak, amely az elmúlt években kezdett működni az államunkban” – tette hozzá Almaguer.

Közép-Amerika legnagyobb államában csaknem tíz éve dúl brutális háború a drogkartellek, valamint a mexikói rendőrség és katonaság között. Az összetűzésekben több mint 100 ezren vesztették életüket 2006 óta, 30 ezer ember pedig egyszerűen eltűnt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »