A reptérről még kimenekült, de vesztére metróra szállt

A reptérről még kimenekült, de vesztére metróra szállt

Egy perui nő, aki életét vesztette a brüsszeli terrortámadásokban, miközben belga férje ikerlányaikat kereste. Egy angol férfi, aki a reptéri merénylet után értesítette szeretteit, hogy jól van, majd a metróbéli robbantás helyszínéről került elő holtteste. Tragikus sorsok rajzolódnak ki, ha Belgium fekete napja áldozatainak során végigtekintünk.

Belgiumot a népek sokfélesége jellemzi, ezt mutatta meg a március 22-ei brüsszeli terrortámadások áldozatainak tragikus sorsa is: akadt a halottak között perui asszony, belga–marokkói testneveléstanár, de brit informatikus is. Rengetegen kereshették kétségbeesetten szeretteiket a támadás után: sokaknak egyszerűen nyomuk veszett, sem a halottak, sem a túlélők között nem találták őket. Volt, aki szerencsésebben megúszta, a sokkos állapotában róla készített fotó viszont bejárta a világhálót.

Kijutott a reptérről, de odaveszett a metróban

Az angol informatikus, David Dixon Brüsszelben élt a Libération szerint, a repülőteret elhagyva pedig SMS-ben nyugtatta meg a családját: minden rendben vele, nincs az áldozatok között. A férfi Maelbeek metróállomásnál veszett oda az ottani robbantás után.

Adelma Tapia Ruiz Fotó: Twitter

Az USA Today összeállítása szerint az iszlamista támadásban elhunyt a 36 éves perui Adelma Tapia Ruiz is, aki rokonokat kísért ki belga férjével, Christophe Delcambe-bal, illetve hároméves ikerlányaikkal, Maureennal és Alondrával együtt a repülőtérre. A nő bátyja, Fernando Tapia Coral arról beszélt a The New York Timesnak: a gyerekek épp csak a robbanás előtt nem sokkal szaladtak ki játszani, Delcambe pedig követte őket. Coral a Facebookon közölte, hogy soha nem fogják megérteni a történteket. Delcambe és Maureen is megsérültek a támadásban, miközben Alondra sértetlenül túlélte a merényletet.

Három halottat duplán számoltak

A Libération cikke szerint a belga államügyészség hétfő délelőtt publikálta a brüsszeli terrortámadások végső összesítését, ekkor még harmincöt halottról számot adva. Egyes lapok szerint egyébként a hatóságok túl lassan végezték a munkájukat, nem mondható, hogy elsiették volna az áldozatok beazonosítását. A Libération azt közölte, hogy 28 áldozat beazonosítása történt meg formálisan, DNS-adatok, illetve egyéb speciális ismertetőjegyek alapján is. Három család esetében továbbra is várták a DNS-vizsgálatok eredményét.

Harmincegyen a robbantások helyszínén vesztették életüket, négyen pedig már a kórházban, jelentette még a közegészségügyi közhivatal. Százegy sebesült töltötte a hétvégét is még a kórházban, közülük pedig nagyjából hatvan sérült állapota volt válságos. A Zaventem repülőtérnél történt robbantásban tizenöt áldozatot azonosítottak formálisan, közülük hatan voltak belgák, a Maelbeek állomásnál beazonosított tizenhármak közül pedig tízen.

A belga Le Soir kedden viszont már csak 32 beazonosított halottról számolt be, akik közül 17-en belgák voltak, 15-en pedig külföldiek. Korábban azért lehetett 35-ről hallani, tette hozzá az oldal, mert három embert duplán számoltak. A kórházban elhunytak kapcsán a lap is négy főről számolt be. A Le Soir kedden arról írt, hogy kilencvenen voltak még kórházban, közülük negyvenkilencen válságos állapotban. Az ellátottak harmada részesült speciális ellátásban az égési sérülések miatt. Négy embert láttak el külföldön, kettőt Franciaországban és kettőt az Egyesült Államokban.

Nehezen ment a beazonosítás

Az azonosítás lassúsága a Libération szerint az áldozatok sokféleségével volt magyarázható: a halottak közt nagyjából tíz különböző nemzetiség volt megtalálható, míg a sebesülteknél ez a szám tizenkilencre nőtt, és 110 követséggel vették fel a kapcsolatot. De miután a robbanások ereje rendkívül brutális volt, így nehezebb is volt azonosítani a holttesteket. Az áldozatok is rendkívüli sérüléseket szenvedtek: a Reine-astrid katonai kórház orvosa, Serge Jennes kiemelte a dobhártyák gyakori átfúródását, amihez hasonlót állítása szerint sosem látott, pedig sebesült katonákat látott el korábban Afganisztánban.

A halottak között volt a 79 éves francia–belga diplomata, André Adam, aki ugyanúgy a metróban vesztette életét, mint a belga–marokkói testneveléstanár, Loubna Lafquiri. Utóbbi egy muzulmán magániskolában tanított Schaerbeekben, és három gyermek édesanyja volt.

 

Loubna_Lafquiri Fotó: Twitter

A támadásokban az USA Today szerint megsérült négy mormon misszionárius (három amerikai és egy francia) is: a 66 éves Richard Norby, a 20 éves Joseph Empey és a 19 éves Mason Wells a repülőtérre kísérték ki francia társukat, Fanny Claint, amikor a robbanások történtek megsebesítve mind a négyüket. A cikk szerint úgy tűnik, Wells el van átkozva: csak egy háztömbnyire volt a bostoni merénylettől 2013-ban és kétórányira volt Párizstól a novemberi terrortámadások idején. Édesapja, Chad arról beszélt újságíróknak: úgy érzi, fia erősebbé válik ezek által, és talán a Bostonban a gyermeke azért élte át a eseményeket, hogy azok segítségével túljuthasson a Brüsszelben történteken is. Társa, Empey másodfokú égési sérüléseket szenvedett a kezein, az arcán és a fején, és a lábán szerzett sebesülése miatt műtéten is át kellett esnie.

Temetik halottaikat

Bart Migom Fotó: Twitter

Korábban sokakat sem a halottak, sem a túlélők listáján nem lehetett megtalálni, ilyen volt a fent említett Laurianne Visart is, csakúgy mint Sasha és Alexander Pinczowski, akik épp az Egyesült Államokba szerettek volna visszatérni. A MetroNews a 29 és 26 éves testvérpárt már a halottak közt említi. Egy rokonukkal beszéltek telefonon, aki egyszerre csak egy robbanást és üvegcsörömpölést hallott távolról, majd a vonal megszakadt – derült ki a holland Algemeen Dagbladból. Életét vesztette a nővérnek készülő, 24 éves Sabrina Fazal, a marketinget tanuló 21 éves Bart Migom, de a repülőtéren dolgozó, 51 éves Fabienne Vansteenkiste is. Az áldozatokról rövid portrékat közölt a francia 20 Minutes portál is.

Az első temetések a Le Soir szerint pénteken lesznek. A húszéves Léopold Hecht szülei közben úgy döntöttek, a korábban Saint Louisban jogot hallgató fiuk szerveit donációra ajánlják fel. A korábban a Cypres Recordsnál dolgozó, 29 éves Mélanie Défize temetését pénteken tartják. Défize hegedűművész, zenetörténész és zeneterapeuta volt.

Fotó: Ketevan Kardava—Georgian Public Broadcaster / AP

Az áldozatok és sebesültek mellett egy indiai nő neve járta még be a világot: a sokkos állapotban lévő asszonyról készült kép a terrortámadás illusztrációjaként vált ismertté. Ketevan Kardava grúz újságíró-fotós a Time-nak számolt be róla: az első robbanás megtörténte után kitörtek az ablakok, mindenfelé leszakadt lábú emberek feküdtek, és először maga is azt hitte, hogy elvesztette végtagjait. A második robbantás után tudott néhány képet készíteni, köztük a sárga dzsekis nőről, Nidhi Chapekharról, aki elmondása szerint nem beszélt senkihez, csak bámult maga elé. A Jet Airways munkatársa, Chapekhar két gyermek anyja és Newarkba tartott volna.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »