A rendőrök csak politikai utasításokat hajtanak végre?

A rendőrök csak politikai utasításokat hajtanak végre?

Több tiszteletért és pénzért tüntettek a francia rendőrök Párizsban, az ellentüntetők azonban megtámadták őket, és rendőrautókat gyújtottak fel. Szerintük ugyanis az egyenruhások csak politikai utasításokat hajtanak végre, miközben az állampolgárokat zaklatják.

Ám már az elején egyértelművé vált, hogy a lakosság nagyobb része nem szimpatizál a rendőrséggel, ugyanis az ellentüntetők elkezdtek rendőrautókat felgyújtani. Ők egyébként annak ellenére vonultak utcára, hogy tüntetésüket a rendőrség betiltotta.

„Ahogy önök is látják, a rendőrök megpróbálják kisajátítani a teret, pedig a tér az állampolgároké. Egyszer sem a rendőrök voltak azok, akik megvédték a köztársaságot, hanem mindig az állampolgárok” – kommentálta a történteket egy környékbeli lakos.

Franciaországban 2 hónapja gyakorlatilag folyamatosak a tüntetések, mióta a baloldali kormány a szakszervezetek tiltakozása ellenére keresztül vitt egy rendkívül népszerűtlen munkaerőreformot. A rendőrök viszont sokszor szétverték ezeket a tiltakozásokat, ezért is nőtt a népszerűtlenségük.

„Ma annak vagyunk tanúi, hogy a kormány miként vezeti lassan káoszba az országot. A rendőrök tüntetnek? Ez őrültség! Közben meg az állampolgárok tüntetéseit nem engedélyezik, meg feloszlatják? Hát ez egyszerű provokáció szerintem” – hangoztatta egy munkásszakszervezet vezetője.

A tüntetés és ellentüntetés a parlamentben is téma volt, a kormány szerint vissza kell állítani a rendőrség hitelét, mert a terroristák és szélsőségesek ellen sem fognak tudni megfelelő hatékonysággal fellépni, ha az állampolgárok nem bíznak bennük.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »