A rakétavédelmi bázis nem veszélyezteti Oroszországot

A lengyelországi rakétavédelmi bázis nem veszélyezteti Oroszországot – hangsúlyozta Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a PAP hírügynökség által vasárnap közölt interjúban, reagálva arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs miatt.

„Vlagyimir Putyin bizonyára tudatában van annak, hogy a lengyelországi rakétavédelmi pajzs sehogyan sem érinti Oroszország biztonságát” – mondta Waszczykowski, ismételten hangsúlyozva, hogy a rendszer az esetleges közel-keleti rakétatámadások ellen nyújtana védelmet. Az északnyugat-lengyelországi Redzikowóban május közepén rakták le az amerikai rakétavédelmi rendszer európai részének (EPAA) egyik elemét képező, 2018-ban létesítendő bázis alapkövét.

Mint Waszczykowski hozzátette, az orosz politikai vezetés „agresszív magatartására és fenyegetésére” való választ viszont az Egyesült Államok és a NATO lengyelországi katonai jelenléte adná. Ennek konkrét formájáról a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozón döntenek. Ebben az esetben is „védelmi jellegű jelenlétről lesz szó, mely nem jelent majd fenyegetést Oroszországra nézve” – húzta alá Waszczykowski.

A lengyel külügyminiszter felidézte: a múlt heti brüsszeli külügyminiszteri megbeszélésen „politikai döntés” született a NATO megerősített katonai jelenlétéről a szövetség keleti szárnyán. Úgy értékelte: a tervbe vett megerősítés előrelépést jelent a 2014-es newporti csúcson hozott, csak a szövetségi gyorsreagálású erők közép-európai kihelyezését feltételező döntéshez képest.

„Amennyiben a jelenleg a tárgyalóasztalon lévő összes javaslat megvalósulna, jelentősen javulna Lengyelország és az egész keleti szárny biztonsága” – szögezte le a lengyel külügyminiszter, utalva az egyeztetések tárgyát képező, egyelőre meghatározatlan számú NATO-alakulat állandó rotációs jelentére Lengyelországban és a balti államokban, valamint az amerikai páncélos dandár kilátásba helyezett lengyelországi telepítésére.

Waszczykowski egyetértett a PAP azon megállapításával, hogy a lengyel–orosz kapcsolatok jelenleg „a várakozás állapotaként” jellemezhetőek. Mint mondta, a Jog és Igazságosság kormánya párbeszédet kezdeményezett Oroszországgal, ennek keretében januárban Marek Ziólkowski külügyi államtitkár-helyettes Moszkvában tárgyalt, ő pedig a varsói orosz nagykövetet fogadta. „Kölcsönösen ismertettük álláspontjainkat, de nem sikerült semmilyen megállapodásra jutnunk” – foglalta össze a fejleményeket a lengyel külügyminiszter, kivételként említve a fuvarozási engedményekről szóló kétoldalú megállapodás meghosszabbítását, amire az év elejétől tartó egyeztetés után áprilisban került sor.

„A kapcsolatok javításának kulcsa Moszkvában van” – ismételte meg korábbi álláspontját Waszczykowski. „Amennyiben Oroszország valamiféle normális helyzetet akar visszaállítani, változtatnia kell magatartásán, Ukrajna iránti hozzáállásán” – mondta. Az ukrán válságot illetően megerősítette: a lengyel álláspont szerint az Oroszországgal szemben kivetett uniós szankciókat csak a minszki megállapodás teljesítése után lehet visszavonni. Vlagyimir Putyin pénteken kijelentette, hogy Oroszország válaszlépésekre kényszerül a rakétapajzs elemeinek romániai és lengyelországi telepítése miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »