A pünkösdi hétvége szállította az újabb rekordot

A belföldi turizmus növekedése elérte a 15 százalékot a tavalyi év hasonló időszakához képest 2017 második negyedévében. A Szallas.hu elemzése alapján a sok hosszú hétvége, de az immár 4 napos húsvét átlagon felül növelte a forgalmat, ám a második negyedév legtelítettebb napja egy másik ünnepre, a pünkösdi hosszú hétvége szombatjára esett.

Nőtt az átlagos vendégéjszakák száma is, a legjelentősebb bővülést a 3 napra szóló foglalásoknál mérték a Szallas.hu szakemberei, itt 20 százalékos volt a növekedés. A legnépszerűbb települések rangsorában némi átrendeződés volt tapasztalható tavalyhoz képest: a második negyedévben a főváros vitte a prímet, Siófok a második helyre szorult, a balatoni várost sorrendben Eger, Balatonfüred, illetve Szeged követte. 19 megyénk kapcsán az is elmondható, hogy a teljes forgalom kicsivel több mint felét mindössze 5 megye, Pest, Heves, Veszprém, Somogy, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén adta.

Forrás: MW

A legtöbben apartmanban, vendégházban, illetve 3 csillagos szállodában hajtották álomra fejüket, de minden szálláshelytípus esetében nőtt az átlagos foglalási érték. A többség az 50 ezer forint alatti kategóriában üdült, ide szólt a foglalások 80 százaléka. Összességében átlagosan 9,5 százalékkal fizettünk 2017 második negyedévében többet egy-egy pihenés alkalmával, mint tavaly ugyanilyenkor. A belföldi turizmus bevételi rekordjában szerepe volt a SZÉP-kártyának is, minden 5. vendég ezzel egyenlítette ki a számlát. A foglalások ugyanakkor tág határok között mozogtak: a két végletet egy 3,5 milliós, illetve egy 3380 forintos szálláshelyszámla jelentette.

Ami az előttünk álló nyári hónapokat illeti, vannak még szabad helyek, bár akadnak olyan dátumok is – így például július 17. –, ahol a telítettség már 90 százalék feletti. Az augusztus végéig tartó időszakban az előfoglalások alapján egyébként Siófok, Hajdúszoboszló és Gyula került a top 3-ba. Az autóval megközelíthető külföldi nyaralóhelyek esetében Horvátország a magyarok alternatívája a Balatonra: a legtöbb foglalás ugyanis 3 horvát településre – Vir, Crikvenica, Zadar – érkezett be június végéig.

A 10 legnépszerűbb hazai település a második negyedévben

(Zárójelben a tavalyi év azonos időszakának helyezései.)

1. Budapest (2.)
2. Siófok (1.)
3. Eger (4.)
4. Balatonfüred (5.)
5. Szeged (7.)
6. Hajdúszoboszló (3.)
7. Pécs (9.)
8. Gyula (6.)
9. Debrecen (-)
10. Miskolctapolca (10.)

A 10 legnépszerűbb külföldi település a második negyedévben

1. Zakopane (Lengyelország)
2. Krakkó (Lengyelország)
3. Szováta (Románia)
4. Torockó (Románia)
5. Wrocław (Lengyelország)
6. Parajd (Románia)
7. Kolozsvár (Románia)
8. Crikvenica (Horvátország)
9. Pozsony (Szlovákia)
10. Prága (Csehország)


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »