A puccs utószele: őrizetbe vették az orosz gépet lelövő török katonákat

A puccs utószele: őrizetbe vették az orosz gépet lelövő török katonákat

MTI nyomán

Őrizetbe vették Törökországban azt a két pilótát, aki tavaly novemberben lelőtt egy Szu-24-es orosz bombázót Szíria felett, amiért az előtte megsértette a török légteret – erősítette meg kedden Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter a Habertürk tévében.

Ankara adatai szerint a két pilóta részt vett a szombatra virradó éjjel végrehajtott katonai hatalomátvételi kísérletben. A hatóságok szerint a puccs értelmi szerzői a török légierőhöz tartoztak.

Az orosz Szu-24-es lelövése vezetett tavaly Ankara és Moszkva viszonyának megromlásához. Vlagyimir Putyin orosz elnök a terroristák cinkosai által elkövetett “hátbatámadásnak” nevezte a történteket. Moszkva bocsánatkérést, a vétkesek megbüntetését és kártérítést követelt Ankarától.

A két ország között a kapcsolat csupán idén júniusban kezdett normalizálódni, amikor Recep Tayyip Erdogan török elnök a június 12-i Oroszország napja alkalmából levélben köszöntötte Putyint, és egyben reményét fejezte ki, hogy helyre lehet állítani a két ország közötti kapcsolatokat. Bocsánatot kért a gép lelövéséért és a két orosz pilóta haláláért.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »