A PSZ finomítaná a Pukli-féle tanársztrájkot

A Pedagógusok Szakszervezete azt javasolja, hogy a március 30-ra meghirdetett tanársztrájkra munkaidőn kívül, 16 óra után kerüljön sor. A tiltakozás miatt a diákok nem maradhatnak felügyelet nélkül, a tanároknak pedig nem kell munkajogi következményekkel számolniuk.

Közleményt adott ki hétfőn a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), melyben hét fő pontban foglalják össze, hogyan lenne a legcélszerűbb a tanárok véleménynyilvánítása. A javaslataik közül épp az a leghangsúlyosabb, melyben azt kérik a pedagógusoktól, hogy a munkabeszüntetésre munkaidőn kívül, 16 óra után kerüljön sor. Hozzáteszik: a fontos azonban, hogy a véleménynyilvánítás időpontja alatt egyetlen gyermek, egyetlen tanuló se maradjon felügyelet nélkül.

A PSZ közleményében leírja, hogy minden pedagógus alkotmányos joga, hogy egyénileg vagy közösségben kifejezze véleményét a kormány oktatáspolitikájáról.

Ismert, a Tanítanék mozgalom nevében a március 15-i, több tízezres demonstráción felszólaló Pukli István a kormányfőhöz és Áder János köztársasági elnökhöz intézte követelését. Bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktort: „Ha 2016. március 23-án éjfélig nem kérnek bocsánatot a megfélemlített emberek nevében, és nem ülnek tárgyalóasztalhoz a komolyan vehető tárgyaló partnerek, sztrájkolni fogunk” – hangsúlyozta.

A véleménynyilvánításban való részvételre vagy attól való távolmaradásra senki nem késztethető – hangsúlyozza a PSZ. A szakszervezet hozzáteszi, hogy minden pedagógusnak saját magának kell eldöntenie, hogy él-e a véleménynyilvánítás jogával vagy attól távol marad.

A PSZ közleményében azt is megjegyzi, hogy ha a javasolt időpontban, vagyis 16 óra után kerül sor az akcióra, és annak következtében gyermek, tanuló nem marad ellátatlan, akkor nem lehet munkajogi következménye a tiltakozásnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »