A PPKE rektora hivatalos látogatást tett Lengyelországban

A PPKE rektora hivatalos látogatást tett Lengyelországban

A hivatalos látogatás keretében a PPKE delegációja, Szuromi Szabolcs rektor vezetésével, részt vett „A fenntartható fejlődés a Laudato Si’ enciklika fényében” címmel a varsói Szejm épületében (a Lengyel Parlamentben) megrendezett konferencián október 15-én.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem nemrégiben írta alá a varsói Stefan Wyszyński Katolikus Egyetemmel való stratégiai együttműködést.  Ehhez hasonlóan szintén a közelmúltban (2016. augusztus 25-én) került sor a Laudato Si’ Kutatócsoport felállítására a PPKE-n belül, a folyamatrendszerek és fenntarthatóság kérdéskörének tudományos vizsgálatára. 2014 elején éppen a PPKE rektora kezdeményezésére került sor a visegrádi országok kutatóegyetemi hálózatának létrehozására, valamint ennek intézményes és tartalmi – kutatási és képzési – meghatározásának fokozatos kiépítésére. Ez a térség katolikus egyetemei közötti tudományos együttműködés különösen is indokolta az eddigi partnereken túl, a varsói katolikus egyetem bekapcsolódását a budapesti katolikus egyetem egyedülálló – egyúttal több tudományterületen is előremutató – kezdeményezésébe történő bevonását.

A hivatalos látogatás keretében, a PPKE delegációja, Szuromi Szabolcs rektor vezetésével, részt vett A fenntartható fejlődés a Laudato Si’ enciklika fényében címmel, a varsói Szejm épületében (a Lengyel Parlamentben) megrendezett konferencián október 15-én, amelyet Gerhard Ludwig Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa nyitott meg a lengyelországi katolikus egyházi vezetők és a tudományos közélet meghatározó személyei széles körének jelenlétében.

Ugyanezen a napon a PPKE rektora – az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére, előadást tartott Stefan Wyszyński Katolikus Egyetem felkérésére Mindszenty bíboros és a Magyar Katolikus Püspökök a kommunista diktatúrával szemben címmel.

Előadásában Szuromi Szabolcs az 1944 és 1973 közötti állam és egyház közötti kapcsolatrendszert vizsgálta (beleértve annak egyházjogi körülményeit), különös tekintettel az 1950-es megállapodásra, az 1956-os események kapcsán történt egyházi intézkedésekre, és Mindszenty bíboros személyére.

Hivatalos látogatásának részeként a PPKE rektora és az egyetem delegációja látogatást tett Henryk Hosernél, Kelet-Varsó érsekénél, aki jelenleg a Lengyel Püspöki Konferencia Bioetikai Bizottságának elnöki tisztét is betölti. Henryk Hoser érsek és Szuromi Szabolcs rektor eszmecseréjének eredményeként, mind a visegrádi kutatóegyetemi hálózat képzési és kutatási programja, mind a Katolikus Egyház bioetikai kérdésekben megfogalmazódó szakmai álláspontja új hangsúlyokkal gazdagodhat a PPKE szervezésében megvalósuló képzés, valamint a budapesti katolikus egyetemen folyó bioetikai és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos nemzetközi szimpóziumok tematikájában.

Forrás és fotó: PPKE Rektori Hivatal

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »