A populizmus ellen emelte fel hangját Merkel

A populizmus ellen emelte fel hangját Merkel

A német kancellár az elszigetelődés és a populizmus ellen emelte fel a hangját a német parlamentben. Angela Merkel szerint a nyitottság nagyobb gazdasági és társadalmi biztonságot nyújt, mint a bezárkózás. Szerinte ezt igazolják az ország által elért sikerek is.

„A védelmi kiadásaink azt bizonyítják, hogy nem értük el azt a szintet, amelyet el kellett volna érnünk a NATO elvárásainak megfelelően. Sok kis európai ország ezt megtette. Az irányvonal azonban világos, amit mi közösen ígértünk a NATO-val kapcsolatban – nem csak a kereszténydemokraták, hanem a szociáldemokraták is – ezt a célt el kell érnünk, és alkalmaznunk kell” – mondta a német kancellár.

A német kancellár Törökországot és Oroszországot is bírálta, a törököket a sajtószabadság megszegése és az emberek tömeges bebörtönzése miatt marasztalta el. Merkel szerint a terrorizmus elleni harc kínál olyan megoldásokat, amelyeknek nincsenek politikai összefüggései.

„Ezzel nem igazolható a média szabadságának korlátozása, ezrek és ezrek letartóztatása, és ezt világosan bírálnunk kell. Ugyanakkor javítani kell a párbeszédet Törökországgal, mert érdekeltek vagyunk az értelmes együttműködésben Törökországgal, de ez nem jelenti az aggasztó jelekkel kapcsolatos világos lépések elmaradását” – mondta Merkel.

Moszkvát a szíriai vezetés támogatása miatt bírálta, és hangoztatta, hogy a büntetőjog eszközeivel kell fellépni azok ellen, akik kórházakat bombáznak és civileket támadnak.

„A Szíriában kialakult helyzet minden nap aggodalomba ejt bennünket, amikor azt látjuk, hogy mi történik Aleppóban. Őszintén szólva, túl sok jel utal arra, hogy ott szándékosan bombázták a kórházakat. Azt mondhatom, hogy ez nemzetközileg illegális cselekedet, amit szankcionálni kell, és ezt az Aszad-kormánynak tudnia kell. Nagyon sajnálatos, hogy Oroszország támogatja ezt a rendszert, hölgyeim és uraim” – így a kancellár.

A koalíciós társ szociáldemokraták mérsékelten kritizálták a német kancellárt, a szocdemektől balra állók viszont azt mondták, hogy Németországban ragadozókapitalizmus alakult ki, Merkel politikája pedig egy német Donald Trump megjelenését segíti elő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »