A politikai Skynet szerint Donad Trump lehet az amerikai elnök

A politikai Skynet szerint Donad Trump lehet az amerikai elnök

Egy választási előrejelzésre kifejlesztett mesterséges intelligencia rendszer számításai szerint Hillary Clinton nem ülhet nyugodtan a babérjain: az Egyesült Államok következő elnökét ugyanis Donald Trumpnak fogják hívni.

A 2004-es fejlesztésű, indiai program eddig 3 amerikai elnökválasztás végeredményét is helyesen jelezte előre, de a demokrata és republikánus előválasztások végeredményét is eltalálta.

A rendszer a közvélemény-kutatási adatok mellett a közösségi médiában folyó aktivitás vizsgálatán is alapszik: a program a Twitter-es és a Facebook Live-os reakciókat is figyelembe veszi.

A mesterséges intelligencia szerint Donald Trump jelenleg megelőzi Barck Obama 2008-as legjobb, 25 százalékos népszerűségi adatát.

Hírdetés

Sanjiv Rai, a program fejlesztője így nyilatkozott az Independentnek:

„Ha Trump veszít, az először cáfolná meg az elmúlt 12 év – amióta istenigazából megindult az internetes párbeszéd – adatfeldolgozási trendjét.”

Bár szinte az összes amerikai közvélemény-kutatás Clinton fölényes előnyét mutatja, Rai szerint a demokraták nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon, bár a republikánusokat is figyelmeztette: az előrejelzés nem szentírás.

A fejlesztő szerint a mostani választási küzdelem sajátossága a fokozott közösségimédia-aktivitás, ám ez nem biztos, hogy a valóságban is ugyanolyan intenzitással, vagy ugyanolyan módon érezteti majd a hatását.

Ezeket az adatokat egyébként nehezebben is elemzi a program, ami azért bonyolítja a helyzetet, mert az ebből származó pontatlanságokkal korábban kevésbé kellett számolnia a mesterséges intelligenciának.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »