„A politika áll útjába a problémák megoldásának”

„A politika áll útjába a problémák megoldásának”

A politika gátolja az egészségügy problémáinak megoldását az Alternatíva Kör szerint. Azt mondják: az irreális elvárásokkal le kell számolni, az egészségügyet szakmai kérdésként kell kezelni.

„Egyetlenegy bizonyosság van, hogy ez így nem jó!” – jelentette ki az Alternatíva Kör rendezvényén Kincses Gyula egészségpolitikus. Úgy véli, hogy az egészségügybe vetett bizalom helyreállítása, a képzés átalakítása, valamint az alapellátás reformja mellett fontos, hogy leszámoljunk az irreális elvárásokkal. „Még mindig azt szeretnénk, hogy ne kelljen járulékot fizetni, ne kelljen várni sehol, mindenkit azonnal ellássanak, ingyen. Egyszerűen irreális elvárásaink vannak az egészségüggyel szemben” – mondta az egészségpolitikus.

Kincses úgy látja, a politika gátolja az egészségügy problémáinak megoldását, szerinte ez fogja vissza tervei megvalósításában Ónodi-Szűcs Zoltán szakállamtitkárt is.

– Őt jobban köti az, hogy Kósa képviselő úr közben benyújtott egy módosítót, amely keresztbeverte az egészet. Minket nem köt Kósa képviselő úr, minket nem köt politikai kényszer. Nekünk megadatik az a könnyebbség, hogy mi tudunk szakmai módon…

– Tehát a politika kerékkötő is tud lenni, ezt mondja?
– Hát kormányzati szinten mindig!

A kabinet egyik legnagyobb szabású fejlesztési terve, a budai szuperkórház felépítése nem kellően megalapozott – állítja a Demokratikus Koalíció egészségügyi kabinetjének vezetője. „Ha sürgősségi centrumokat hoznak létre, amelyek nyilván korszerűek, akkor létre kell hozni az őket kiszolgáló szatellitkórházak rendszerét. Tekintettel arra, hogy orvos- és ápolóhiány van, azon is érdemes elgondolkoztatni, hogy ezeket a sürgősségi centrumokat kikkel fogják működtetni. Ha mindenáron megakarják tartani a régi kórházakat, akkor nagyon komoly gond van” – mondta László Imre.

A két pesti és a két budai szuperkórház mellett a Semmelweis Egyetem is kiemelt szerepet kapna – írja a Magyar Idők. A lap információi szerint a Rókus, a Merényi, sőt akár a Szent János kórház egy része is a Semmelweis Egyetemhez kerülhetne.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »