A pokol még csak most jön!

A pokol még csak most jön!

Mitől lesz egy zenekar érett a fesztiválra? Vagy épp melyek azok a hibák, amelyeket a kezdő bandák valahogy mindig elkövetnek? Ezekről faggattuk ingyenes koncertturnénk, a Titánok az EFOTT-on döntője előtt a sorozat zsűritagját, Rusz Andrást.

Mindjárt itt van június 15., amikor is kiderül, kit viszünk majd az EFOTT-ra. Mielőtt azonban elválik, ki lép fel zenerovatunk, az Ígéretes titánok mezében a Velencei-tó partján, leültünk a Titánok az EFOTT-on sorozatunk zsűritagjával, Rusz Andrással. Míg másik ítészünk, Cseh Attila korábban a fesztiválok oldaláról mesélt a trendekről, addig az egykor a Fish!-sel, ma pedig a The Biebersszel dolgozó Andrást a másik „parton” bebocsátást keresők nyűgjeiről faggattuk.

– Jó pár fesztszezonnal, turnéhegyekkel a hátad mögött melyek azok a dolgok, amelyek elengedhetetlenek egy zenekar számára, hogy fesztiválkompatibilis legyen?
– Szerintem nem feltétlen létezik ilyesmi, hogy „fesztiválkompatibilis” zenekar. Egy fesztiválon való fellépés fő szempontjai, hogy van-e már jól összerakott műsora, elég tapasztalt-e egy nagyobb színpadon való szerepléshez… Rengeteg oldalról megközelíthetjük. Egy zenekart előrevihet egy jó színpadon, jó időpontban elkapott koncert, de önmagában nem ettől lesz sikere vagy közönsége a produkciónak. Ami ezektől függetlenül fontos lehet ahhoz, hogy fesztiválon szerepelhessenek: a jó kommunikáció. S fontos az is, hogy legyen már kialakult közönsége, online nézettsége. Nem utolsósorban óriási előny, ha van valamilyen rádiós játszása, jelenléte…

– Ezt egy kicsit megfordítva: melyek azok az alaphibák, amelyeket érdemes elkerülnie egy feltörekvőnek, illetve figyelni arra, hogy ne lépjen a csapdájába?
– Szerintem kisebbfajta csapda, ha a zenekar nem tudja magát a megfelelő helyre pozicionálni. Ha olyan fesztiválokon szeretne játszani, amelyeken a zenéjének, a zenekarnak nincs célközönsége. Alapvető probléma, ha a zenekar nem készül fel rendesen a feladatra: nem kommunikál megfelelően a csatornáin, nincs koncepciója a színpadi megjelenésre, és nincs rendes műsora.

– Bármennyire szeretnénk is, tudjuk, sok bandának kell a koncertrutin, hogy fesztiválközelbe érjen. Viszont nagyon sok feszt esetében azt is látjuk, még a hajlandóság sincs meg az új hangok szerepeltetésére. Szerinted van valamilyen arany középút? Mármint, mondjuk, jó lenne, ha a bandák 20 százaléka nem a megszokott, Magyarországot szétturnézó száz formáció közül kerülne ki.
– Valószínűleg meg fog lepni a válaszom, de azt gondolom, hogy nem nagyon fogunk találni arany középutat. Egy fesztiválnak az alapvető kulturális célokon túl gazdasági szempontjai is vannak. Figyelembe kell venniük a szervezőknek, hogy az adott zenekar mekkora közönséget, fizetővendéget mozgat, mivel a fesztivál sem mehet tönkre. Szervezői részről azt látom, hogy rengeteg fesztivál van itthon, hatalmas a verseny, senki nem szeretne lemaradni, így bizonyos produkciókat muszáj meghívnia a siker érdekében. Amit kicsit sajnálok, hogy nincs túl sok tematikus fesztiválunk (Fishing On Orfű, Bánkitó, Rockmaraton stb.), ennek okait szintén a gazdasági mutatókban kereshetjük. A Nagy-szín-pad! verseny első két évében vettem részt zenekarjaimmal, és az ott megfogalmazott célokkal alapvetően egyetértek: nem tehetünk be indokolatlanul, azaz megfelelő közönség nélkül zenekarokat a fesztiválok színpadaira, főleg, ha nincs elég elhivatottságuk sem a szerephez. Ez egy közös cél kell hogy legyen mind a fesztiválok, mind a zenészek részéről. Nem lehetetlen, de rengeteget kell rajta dolgozni. Azt látjuk, hogy ma bizonyos nagyszínpados produkciók akár több mint egy évtizedet tettek bele ebbe a munkába, és csak az elmúlt pár évben élvezhetik a sikereit.

Rusz András: Az előrelépés szempontjából elengedhetetlen a jó zenekari kommunikáció Fotó: Zsiga Pál / NOWmagazin.hu

– Ha egy kicsit maradunk a saját házunk táján, s természetesen mindenféle részrehajlás nélkül – elvégre minket nem a „háttérhatalom” vezérel –, hogyan látod, milyen volt az a kilenc zenekar, amely fellépett a Titánok az EFOTT-on során? Mi az, amire esetleg jobban odafigyelhetnek, hogy még inkább feltörjenek a jövőben?
– Nagyon nagyok voltak a különbségek. Akadt zenekar, amelyet tapasztaltnak mondhatunk, állandó fellépései vannak, rendszeresen játszik, akár már országos szinten is, de volt két olyan produkció, amelyik még az út elején jár, s most mutatta meg magát a közönségnek. Amit alapvetően elmondhatunk, hogy rendkívül színes a felhozatal, abszolút meg tudott lepni egy-két produkció, nyilván nem szeretnék kiemelni senkit! Amire talán kicsit összességében adhatnának többet a fellépő zenekarok – természetesen tisztelet a kivételnek –, az a megjelenés, az outfit. Szeretem ha egy produkció ad erre, és nem utcai ruhában, „civilként” lép színpadra.

– Hogy látod, mennyire lesz nehéz dönteni június 15-én? Stílusilag három különböző csapat játszik majd, ilyenkor mire lehet hagyatkozni zsűriként?
– Az eddigi elődöntők alkalmával is nehéz volt minden egyes döntés, de azt gondolom, a megfelelő zenekarok kerültek a döntőbe. Szuper, hogy három, műfajában teljesen eltérő formáció mutathatja meg magát egy színpadon. Nagyon várom már, de egyben már most tudom, hogy a végső győztest lesz a legnehezebb megnevezni! Sajnos zsűriként nagyon nehéz objektíven nyilatkozni, és bármennyire nehéz is elvonatkoztatni a személyes ízlésünktől, muszáj lesz figyelembe venni, hogy a zenekarok mennyire felkészültek akár a színpadon: gondoltak-e a megfelelő színpadképre, változtatnak-e valamit a műsorukon, lesz-e extra vendég vagy valami meglepő, izgalmas promóció, mivel ne felejtsük el, hogy a közönség véleménye is beleszámít a végeredménybe!

Ezek után nincs is más hátra, mindenkit arra tüzelünk, húzza fel a fesztiválcipőjét, és jöjjön el június 15-én szerdán este 7-től a Közgarden egyetemi klubba (Budapest, Ráday utca 43–45.), ahol egy ingyenes koncerten a Gourmand, a The Royal Freak Out és a Watch Me csap a lovak közé.

A közönség – ahogy András is említette – aktív részese lesz a döntésnek, mivel a helyszínen szavazhat majd a zenekarokra. A voksolók között pedig értékes nyereményeket, így páros napi EFOTT-jegyet, Titánok-, illetve zenekari pólókat, CD-ket és egyéb csecsebecséket sorsolunk majd ki. A mókába pedig remek sajtópartnerünk, a NOWmagazin is beszáll. Mindenkinek ott a helye!

További érdekességekért érdemes követni rovatunk Facebook-,Tumblr- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »