A pincéreket is röghöz kötnék a Balatonnál

“Előbb-utóbb hozzá kell szoknunk, hogy a Balatonnál is nemzetközi nyelven kell rendelnünk egy csirkepaprikást” – Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke mondta ezt a Sonline.hu-nak.

Diák, betanított munkás, családtag, külföldi vendégmunkás – belőlük lesznek pincérek az idei szezonban. Felszolgáló, mixer, szakács, pizzasütő kerestetik – botlani lépten-nyomon a feliratokba, miközben Ausztria a hazai fizetés három-ötszörösével csábít.

Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke azt vetette föl: a szakképzést elősegítő uniós pályázatok megoldják, hogy legyen szakember-utánpótlás a vendéglátásban, de ki garantálja, hogy a 960 órás képzés végén idehaza is maradnak? Elő kellene írni Antalffy szerint, hogy egy meghatározott ideig Magyarországon kelljen dolgozniuk. Ezzel együtt – tette hozzá a kiskereskedők és vendéglátók érdekvédelmi szervezetének vezetője – versenyképessé kéne tenni a hazai vendéglátást, melynek az első lépcsője a béremelés kellene hogy legyen.

A siófoki Petőfi sétány egyik vendéglátó helyén azt hallottuk: a fiatalok szívesen töltik ott a nyarat idénymunkával, feltéve, hogy – ha már egyszer Balaton – bulizásra is marad idejük. Az egység vezetője arról beszélt: ez amolyan adok-kapok, akkor ideális, ha mindkét fél, vagyis a munkaadó és a dolgozó is elégedett. Az éttermes szerint a szezonális egységek esetében természetes, hogy ha „kinevelnek” egy felszolgálót, az utána már éves állást keres. De hozzájuk például az ilyenek is vissza-vissza térnek segíteni, betanítani, ha máskor nem, nyitáskor, ezzel is jelezve, hogy jól érezték magukat, elégedettek voltak.

Röghöz kötni azonban nem egyszerű a munkavállalót. A siófoki önkormányzat szakképzési ösztöndíjat vezet be a hiányszakmákban, ami attól lehet országosan is egyedülálló, hogy a városi támogatáshoz helyi cégek, vállalkozások is csatlakozhatnak. S ez utóbbi támogatás fejében akár felvetődhet az is, hogy a támogatási időnek megfelelő ideig „magukhoz láncolják” a fiatalt. Ha az állami nem is, a magán-vállalati szféra szabhat ilyen feltételt, mert a magántőkéjét kockáztatja – írja a Sonline.hu.

“Úgy vélem, éppen a kritikussá váló munkaerőhiány miatt a magán és az állami szféra is kénytelen lesz emelni a béreket. Ez fogja hosszabb távon itthon tartani a munkaerőt. A Siófoki Szakképzési Centrum már erre készül: igyekszünk olyan képzéseket indítani (felnőttképzésben is), amiről tudható, hogy a bérszínvonal biztosan emelkedni fog az elkövetkezendő években. Nemcsak a vendéglátás érintett ebben, tehát a pincér- és a szakács-, hanem például a villanyszerelő- és a hegesztőképzés is” – mondta a lapnak Szamosi Lóránt, siófoki fideszes önkormányzati képviselő, a hiányszakmás ösztöndíj ötletgazdája, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója.

Szerző: Sonline.hu


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »