A piac a maradáspártiakra tette le a voksát

Szoros eredmény várható a nagy-britanniai népszavazáson a legutóbbi felmérések szerint. A piac arra számít, hogy a maradáspártiak győznek az ország uniós tagságáról szóló referendumon. Estig 46 millió választót várnak az urnákhoz Nagy-Britanniában, előzetes eredmények péntekre várhatók.

Vízben álló autók, gumicsónakot szállító katasztrófavédők és víz által ostromolt szavazóhelyiségek: így készült a népszavazásra Nagy-Britannia. Két szavazókört is át kellett költöztetni, miután azokat elöntötte a víz. Ennek ellenére a szigetországiak elindultak voksolni és dönteni az uniós tagságról.

A brit veteránok, vagyis az úgynevezett chelsea-i nyugdíjasok teljes ünneplőben, kitüntetéseikkel indultak szavazni. Anglia-szerte több szokatlan szavazóhelyiséget is kijelöltek. Le lehet adni a voksokat például egy nyugat-londoni pubban is.

Közben Európa összes nagy börzéje emelkedéssel zárt, a piacok ugyanis arra tették le a voksukat, hogy a britek maradáspártiak. „Mivel mindenki azt várja, hogy a britek pozitívan szavaznak az unióval kapcsolatban, úgy gondolom, relatíve jól alszom éjszaka. Aztán erősnek kell lenni másnapra, amikor erős ingadozásokat tapasztalhatunk az árfolyamokban” – jegyezte meg Oliver Roth piaci elemző.

A britek azonban megosztottak abban, hogy távozzon-e Nagy-Britannia az uniós közösségből több mint 43 év után. A két tábor nagyjából ugyanakkora, így a szavazás azon dőlhet el, hogy a bizonytalanokat ki tudja elcsábítani és mozgósítani. Úgy tűnik, hogy ez a maradáspártiaknak sikerült jobban a szavazás előtti utolsó napokban, a legutolsó felmérésekben ugyanis 5-10 százalékkal megelőzték a kilépést pártolókat.

Az EU-tagság mellett kampányolt a konzervatív miniszterelnök, David Cameron is, aki felesége, Samantha kezét fogva érkezett meg az urnákhoz. Szintén a maradásra biztatta a briteket a Munkáspárt elnöke, Jeremy Corbyn, valamint Nicola Sturgeon, a Skót Függetlenségi Párt vezére is. A skótok egy részét sikerült is meggyőznie.

„Emlékszem, hogy 2014-ben, a skót elszakadásról szóló referendum vitájában sok szó esett az EU-ról, és sok ember azért szavazott az elszakadás ellen, mert nem akarta elveszíteni az uniós állampolgárságot. Ha Nagy-Britannia kilépésével ez megtörténne, az jó néhány dolgot megváltoztatna” – vélekedett egy skót szavazó. A férfi arra utalt, hogy a kilépéssel ismét napirendre kerülhet a skót függetlenség, amelyet tavalyelőtt népszavazáson utasított el Skócia.

A kilépésre ösztönözte a briteket Boris Johnson konzervatív politikus, London volt főpolgármestere, és a távozásra voksolt Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának vezére is. „Egész életemben erre a szavazásra vártam, utoljára tizenegy éves koromban volt referendum erről. Nagyon izgatott vagyok” – közölte Farage.

A maradáspártiak azzal érvelnek, hogy Nagy-Britannia gazdaságilag jobban járna az EU-tagsággal, valamint politikailag is erősebb ország lenne az unión belül. A kilépést támogatók viszont úgy vélik, hogy az ország csak az Európai Unión kívül nyerheti vissza igazi függetlenségét, hiszen a brit törvények hatvan százaléka ma már Brüsszelben készül.

A kint élő magyarok nem tartanak egy esetleges kilépéstől

A kint dolgozó magyarok nem szavazhatnak a brit EU-tagságról. A Hír TV-nek egy tíz éve Nottinghamben élő magyar arról beszélt: a magyarok nem tartanak attól, hogy egy esetleges kilépés után sokkal rosszabb lenne nekik.     

„Eredményhirdetés után azért még nem állunk neki csomagolni, elhagyni a szigetet. Ez azért egy többéves folyamat lesz, amíg minden elrendeződik, úgyhogy addig még sok minden történhet. Nem tartok attól, hogy ha kilépnek, akkor nekünk sokkal rosszabb lenne. Annyi tényleg, hogy másodrendű polgárokként nem szeretnénk itt élni, ha már dolgozunk és adót fizetünk 10-12 éve” – fogalmazott Németh Tamás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »