A Petrolul a Liga 1-től, Mutu a stoplis cipőtől búcsúzott

Biztossá vált a Ploieşti-i Petrolul élvonalbeli búcsúja, miután a labdarúgó-Liga 1 alsóházi rájátszásának 12. fordulójában 2-1-re kikapott szombaton a Voluntari vendégeként. 

adrian-mutu-asa1_bAdrian Mutu

A szezont hat pont levonásos büntetéssel kezdő, csődvédelem alatt álló prahovai alakulat kiesése nem túl meglepő, hiszen végig sereghajtóként bukdácsolt a szezonban. Az alsóházi rájátszásra ugyan feléledt, ám ez kevés volt ahhoz, hogy megmeneküljön. Most 18 ponttal áll a nyolcadik helyen, miközben a kiesés elkerüléséért osztályozóra kényszerülő hatodik helyezett – jelenleg épp a Voluntari – 25 pontnál tart.

Az Ilfov megyei együttes egyébként Ionel Ganea edző korábbi menesztése óta mostanáig nem tudott Sorin Popescu irányítása mellett nyerni, ezért a hétvégi meccs előtt a technikai igazgatóvá kinevezett Florin Marint bízta meg a szakvezetői feladatokkal.

A szintén kiesés által fenyegetett Temesvári Poli lapzártánk után fogadta a Botoşani-t, mialatt a Craiova a Iaşi ellen játszott otthon rangadót az Európa Liga-selejtezőben való részvételért. Ismert ugyanis, hogy a Liga 1 alsóházi rájátszásának győztese szerepelhet a nemzetközi klubtornán, a Kolozsvári CFR azonban hiába nyert Román Kupát, és pályázik matematikai esélyekkel az elsőségre, mert csődvédelme miatt nem jogosult az EL-indulásra. Így aztán a csütörtökön sikkasztási botrányba keveredett fellegváriak szombati 2-1-es, Chiajnán elszenvedett vereségének már nincs jelentősége: tíz pont levonását jelentő büntetésük ellenére még mindig van 33 pontjuk, amely két fordulóval a pontvadászat vége előtt már elég ahhoz, hogy jövőre is az élvonalban induljanak.

A szezont már korábban befejező felsőházban eközben már a következő idényre készülnek, és ahogyan arra számítani lehetett, a Dinamo immár hivatalosan is bejelentette Mircea Rednic edző távozását. Az 54 éves szakember már május elején jelezte, hogy nem hosszabbítja meg június 30-án lejáró szerződését a bajnoki negyedik helyezettel; utódját a héten nevezi meg a bukaresti együttes, de a sportsajtó már tudni véli, hogy Ioan Andone tér vissza a Ştefan cel Mare úti alakulathoz.

Szintén hétvégén jelentette be visszavonulását Adrian Mutu is: Románia 77-szeres válogatott csatára az olasz sajtónak írt levelében emlékezett vissza húszéves pályafutására, amelyet bevallása szerint egy szép álomként élt meg. A most 37 éves ék az Argeş FC-ből indulva, a Dinamón keresztül jutott el Európa élcsapataihoz. Viselte az Internazionale, a Verona, a Parma, a Chelsea, a Cesena, az Ajaccio, a Juventus és a Fiorentina mezét is. Amikor pályafutása már leágazóban volt még hazatért a Petrolulhoz, majd rövid ideig az indiai Pune City-t erősítette, hogy az Európa-bajnoki szereplés reményében a Marosvásárhelyi ASA színeiben töltse el az elmúlt fél évet.

A válogatottba viszont nem tudott visszatérni – marad a 35 találata, amellyel Gheorghe Hagival holtversenyben vezeti az örökranglistát –, és már korábban jelezte, hogy a továbbiakban edzőként szeretne dolgozni. Mutu pályafutása során 522 mecscsen lépett pályára klubcsapatban, és összesen 199 gólt szerzett. Számos botrány is fűződik viszont a nevéhez, ezek közül talán a legemlékezetesebb a 2004-es kokainbotránya, amelyért hét hónapra eltiltották, és évekig pereskedett a Chelsea-vel, hogy megússza a londoniak által kért 22,5 millió fontos kártérítés kifizetését. 2010-ben, már a Fiorentina futballistájaként doppingolásért függesztették fel a játékjogát hat hónapra, tavaly pedig 14 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Olaszországban, amiért a firenzei szerződése idején megütött egy albán pincért.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »