A pénzügyminiszter szerint az ukrán „Las Vegas” hatalmas befektetéseket fog az országba vonzani

A pénzügyminisztérium támogatja a szerencsejáték legalizálását Ukrajnában – jelentette ki Olekszandr Daniljuk ukrán pénzügyminiszter. A tárcavezető kész bármilyen kompromisszumot kötni az üggyel kapcsolatban.

Daniljuk hozzátette, hogy a pénzügyminisztériumnál jelenleg törvénytervezeten dolgoznak, mivel véleménye szerint a szerencsejátékot legalizálni kell.

A múlt évben a kormány már próbálkozott egy törvénytervezet javaslatával a parlament előtt, a kaszinók, fogadóirodák és a lottózók legalizálásával kapcsolatban, de a tervezet akkor nem kapta meg a szükséges támogatást.

Hogy mennyit is kereshet Ukrajna a szerencsejáték legalizálásán azt Szerhij Fursza a Dragon Capital befektetési vállalat eladási részlegének szakértője a Főváros Hangja rádióadásában próbálta kielemezni.

– Valójában menyire éri ez majd meg Ukrajnának? És korábban miért lett sikertelen a szerencsejáték legalizálására tett próbálkozás?  

– Nálunk ezt Vlagyimir Putyin és Julija Timosenko emlékezetes találkozója után tiltották be, mivel a szerencsejátékot Oroszországban akkor szüntették be, nálunk eddig még nem volt legális. Putyin valamilyen módon pedig meggyőzte Timosenkót, hogy Ukrajnában is tiltsák be. A szerencsejáték legalizálása azonban mindig és mindenkor eredményes. Ez elsősorban  pótlólagos forrás a költségvetés számára , másodsorban  pedig ezek a pénzek  kisebb mértékben  fognak a sötét, korrupciós rendszerek eszközeivé válni.

– Ön mit gondol, Ukrajnának melyik ország tapasztalatát kellene leginkább ez ügyben felhasználnia?

– Számomra leginkább Las Vegas (Egyesült Államok), és Makaó (Kína) példája a legvonzóbb, ahová a befektetők is szívesebben kacsintgatnak.  Egy meghatározott helyen, például Odessza megyében fel lehetne építeni egy „új várost”, és majd mindent ide összpontosítani. Ez egy nagy befektetési tervezet lesz majd, amely sok pénzt fog Ukrajnába vonzani.

– A legalizálás után a jelenlegi gazdasági körülmények közepette lesz-e kereslet a kaszinókra és játéktermekre az ukránok körében? 

– Mi egyszerűen annak a legalizálásáról beszélünk, amit az ukrán „kereslet” jelenleg is használ. Ha felépítünk egy nagy üdülővárost, akkor lesz majd rá  keresletét, természetesen leginkább a külföldiekre fognak fókuszálni .

– Mi akadályozhatja meg leginkább ezt a kezdeményezést?

– Emlékszünk arra, hogy Natalija Jareszko is kezdeményezte a szerencsejáték legalizálását, de akkor ez a kezdeményezés nem kapta meg a kellő támogatást. Kérdéses, hogy most megkapná-e. A szerencsejáték nagyon fontos a belügyisek számára. Az ügyészek, az ukrán biztonsági szolgálat emberei és más belügyi hivatalnokokat is ez az üzletág támogat anyagilag, ebben nagy pénzek vannak .

– Intim szolgáltatások igénybevételére is lesz majd lehetőség a legalizált kaszinókban?

– Ezt nem kell feltétlenül összefüggésbe hozni a kaszinókkal . De a valójában  azt is érteni kell, hogy azok ez emberek, akik elmennek a kaszinókba , máshogy is szeretnék kényeztetni magukat. Szükség lenne a prostitúció liberalizációjára is Ukrajnában, mert az nagy pénzeket hozna napvilágra, és nagymértékben csökkentené a korrupciót is.

Jurij Kozsema, a Kijevi, szerencsejátékkal foglalkozók szövetségének az elnöke, szintén kifejtette véleményét azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e legalizálni az üzletágat.

– Mennyi szerencsejátékkal foglalkozó intézmény működik Kijevben?

– Nincs ilyen statisztika.  Már nyolcadik éve érvényben van az üzletágat tiltó törvény, valahol biztosan már bele is fáradtak a várakozásba, hogy valamikor ez nálunk is legális üzletággá válik, mint más országokban. Olyan érzése van az embernek, mintha nem lenne szüksége évente 2 milliárd hrivnyára az államnak. Ez az összeg teljes mértékben  adó, amely a költségvetésbe folyna be .

– Ha esetleg legalizálnák a szerencsejátékot, akkor Ukrajnában speciális játékzónákat hoznának létre?
      
– Nem. Nálunk a hivatalnokok már régóta, azon belül is a pénzügyminisztérium elutasították a játékzónák létrehozásának a lehetőségét. Volt egy olyan elképzelés is, hogy kaszinókat helyeznének el Ukrajna különböző városainak ötcsillagos szállodáiban.

– Elméletileg ezek is játékzónák lennének. Mit gondol Ön erről az elképzelésről?

– Ez csupán egy lobbizós elképzelés, mivel egy ország törvénytervezetében sincs olyan kitétel, hogy kaszinókat csupán a méregdrága szállodákban lehet elhelyezni. A mi ajánlatunkban az áll, hogy a kaszinókat a szórakoztató komplexumokban, nem lakáscélú helyiségekben, többek között szállodákban kell elhelyezni. Emellett annak a vállalatnak, amely ezt a szerencsejáték egységet, ezt el akarja helyezni, komoly anyagi tőkével kell rendelkeznie.

– A 2 milliárd hrivnyán kívül, amely a költségvetésbe folyna be, mi szól még a szerencsejátékok legalizálása mellett?

– A hazárdjáték nem fog megszűnni. Ha pedig vannak illegális  játékintézmények , akkor ezek a pénzeszközök már nem kerülnek a költségvetésbe . Én úgy gondolom , hogy egyéb okot ezzel kapcsolatban már nincs is szükség megemlíteni.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: kaszinó, szerencsejáték, Ukrajna, ukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »