A pásztóiaknak kell a CBA

A pásztóiaknak kell a CBA

Tegnap minden, a Palóc Nagykerhez tartozó CBA-üzlet vezetője e-mailt kapott arról, hogy az alkalmazottak név nélkül sem nyilatkozhatnak a sajtónak, és meg kell akadályozniuk az üres polcok fotózását. Közben a boltosok a napokban érkező fizetésük és a jövőjük miatt aggódnak.

Írják meg, hogy a pásztóiaknak kell a CBA! Az olcsó kenyér miatt jártam ide, de lassan semmit sem lehet már kapni – egy helyi asszony tőlünk tudta meg a Nógrád megyei kisvárosban, hogy a boltban nincs pékáru. Először az RTL Klub számolt be róla, hogy a megye több településén üres polcok fogadják a vásárlókat a lánchoz tartozó élelmiszerboltokban. Az üzletlánchoz tartozó Palóc Nagykereskedelmi Kft. franchise üzleteit járva mindenhol hasonlót tapasztaltunk. A CBA, illetve Príma név alatt futó üzletekben napok óta nincs húsáru, kenyér, zöldség és gyümölcs. Az összesen 80 problémás, saját tulajdonú boltot a salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzemelteti. Az 1300 dolgozót alkalmazó kft. pénzügyi válságba került, így nem tudott fizetni beszállítóinak.

Utolsó tartalékaikat élik fel

Kiszáll a kitiltottKiszáll a CBA-ból Tábor Viktor, akit június elején kétrendbeli befolyással üzérkedés miatt két év börtönre ítéltek, amelyet három évre felfüggesztettek – írta a Népszabadság. A lap szerint eladja a 2013-ban egy kistulajdonos távozásakor megvásárolt 0,02 százalékos részét a CBA Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságban. Tábor volt az, aki két éve a Bunge amerikai étolajgyártónak azt ígérte, 2 milliárd forintért a századvéges Heim Péteren keresztül elintézi, hogy az olaj áfája 27 százalékról öt százalékra csökkenjen. A valós ajánlattevő ismeretlen maradt. Ezzel kapcsolatban indult el 2014-ben az amerikai kitiltási botrány, az ügy részletei a mai napig nem derültek ki.

A CBA üzletében Pásztón néhány napja még volt kenyér. Egy utcában élő másik idős asszony is tőlünk tudta meg a rossz hírt. Elkeseredett, mert a jóval távolabbi élelmiszerboltba kellett volna indulnia kenyérért, de azt mondta, inkább holnapra halasztja, nem készült fel ekkora távra. A település másik palóckeres boltjában, a CBA Prímában hasonló látvány fogadott. Szinte teljesen üres húspult, csak tartós tej, pékáruból egyetlen gramm sincs. Mindkét helyen az utolsó tartalékaikat tették ki a polcokra a boltosok, akik hetek óta nem találkoztak beszállítóval.

Úgy tűnik, a kft. lesz az első áldozata a kormány új szabályozásának, miszerint a nagykereskedelmi vállalkozásoknak muszáj nyereségesnek lenniük. Jövő januártól a társaságok nem árulhatnak élelmiszereket és napi fogyasztási cikkeket, ha két egymást követő évben a forgalma meghaladta a 15 milliárd forintot, de veszteséges vagy nullszaldós volt. A Palóc Kereskedelmi Kft. tavaly 18 milliárdos forgalom mellett 2 milliárd forintos veszteséget mutatott fel. Az idei év mérlege jövő májusban lesz végleges.

– A legszomorúbb, hogy a kisemberen csattan az ostor. A tulajdonosok és a barátaik ugyanúgy milliárdosok maradnak, de 1300 szerencsétlen ember elveszíti a munkáját. Közben pedig megfélemlítenek bennünket – mondta egy másik nógrádi üzlet alkalmazottja. Tőle tudtuk meg, hogy reggel minden megyei cégvezető „felsőbb körökből” kapott e-mailt, amelyben megírták, senki sem nyilatkozhat a sajtónak, és nem engedhetik, hogy fénykép készüljön a boltokról. Érdekes összefüggés, hogy lapunk csütörtök délután kért engedélyt a CBA kommunikációs igazgatójától, hogy a környéken felvételeket készítsünk a üzletekben. Fodor Attila másnap reggelre elutasította a kérelmünket.

Azt nem tudtuk meg tőle, hogy az üzletvezetők kitől kapták az utasítást. A sajtós annyit közölt, az igazgatóság a franchise-partnerével soron kívül kezdte meg az egyeztetést, és a vezetőség rövid határidőn belül döntést hoz a továbbiakról. A kft. egyáltalán nem reagált a kérdéseinkre. – A telefon pittyegésére várok, az SMS azt jelentené, hogy megjött a fizetésem. Egyelőre nem vagyok benne biztos, hogy megkapom – ezt már Jobbágyiban hallottuk az egyik eladótól. Kolléganője valamivel optimistább volt, úgy hallotta, más üzletekben össze kellett írni a túlórákat a hét elején. – Mi értelme lenne ennek, hacsak nem az, hogy ki akarnak fizetni bennünket? – kérdezte halkan, a tekintetünket fürkészve.

Coop is volt

Korábban a 24.hu számolt be arról, hogy a Palóc Nagyker 2012 októberében két másik céggel együtt kilépett a CBA-hálózatból, majd a Coophoz csatlakozott. A CBA elvesztette országos lefedettségét, ám 2012-ben hét új boltot is nyitottak 300 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatással. A kft. 2012 decemberében tért vissza a CBA kötelékébe. Nem ismert, hogy a pénzügyi letétről hogyan állapodtak meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »