A Parlamentben kezdődött meg a Kurultáj

A Parlamentben kezdődött meg a Kurultáj

A Kurultáj, a rokontudatú népek három napos közös ünnepe a Parlamentben vette kezdetét csütörtökön. A rendezvényen 12 országból, 27 hun és türk tudatú nemzet képviselője vesz részt.

Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényét az idén augusztus 12. és 14. között, péntektől vasárnapig szervezi meg Bugacon a Magyar-Turán Alapítvány.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke a Parlamentben elmondta: a hagyományőrzés egyedülálló formája a Kurultáj, a magyar honfoglalás előtti korhoz visszanyúló, messze az őstörténeti időkbe is visszavezető nagyrendezvény.

Arról beszélt, hogy a Kurultáj a rokonságtudat, a kulturális testvériség, a közös kulturális hagyományok felkutatásának ünnepe.

Lezsák Sándor bemutatta Arany János Rege a csodaszarvasról című művének háromnyelvű kötetét. Mint mondta, a művet Vámbéry Ármin keletkutató útitársa, Molla Szadik – akinek síremléke a magyarországi Velence település temetőjében van – fordította le üzbég nyelvre. Az óüzbég-üzbég-magyar nyelvű kötet László Gyula rajzaival jelent meg.

Mint mondta, két év múlva egy szerelmes versekből álló antológia kiadását tervezik. Mai költők szerelmes verseit magyar költők műfordításában szeretnék bemutatni. Hozzátette: a kötet anyagának összeállításában a rendezvény vendégeinek segítségére is számít.

Bíró András Zsolt, a Kurultáj főszervezője, a Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a rendezvényen “egészen Belső-Ázsiától a Dunáig, a sztyeppei lovas nomád civilizáció, a hun-türk népek immár együtt ünnepelnek”, hozzátéve: a magyar nemzet, “e civilizáció nyugati bástyájaként” szervezi meg az ünnepet.

Kiemelte: a Kurultáj egyik legfontosabb célja, hogy a határon átnyúló kapcsolatokat is ápolja, így a magyar nemzetet kulturálisan egyesítse, és a rokon nemzeteket kulturálisan közelítse egymás felé.

“A Magyar-Turán Alapítvány nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ünnep úgy valósuljon meg, hogy a tudományosság alapján próbáljuk a múltnak egy részét megidézni” – emelte ki.

Az eseményen köszöntötték a rendezvényen résztvevő küldöttségeket – köztük a török, üzbég, azeri, kirgiz, kazak, türkmén, ujgur, baskír, tatár, jakut, csuvas, burját, tuva, balkár, dagesztáni vendégeket – és a neves olasz nyelvészt, Angela Marcantoniót is, aki szombaton az uráli nyelvcsalád állapotáról és a magyar nyelv eredetéről tart előadást.

A Kurultájon több mint 50 zenei program, köztük a Szibéria hangjai című koncertsorozat, a Vazul vére című rockopera, valamint táncház is várja a látogatókat.

A programok között a Bodrogköz honfoglaláskori leletanyagát bemutató régészeti és antropológiai kiállítás, köböreverseny – az alföldi juhászok által egészen a 19. századig űzött lovasnomád játék -, kézműves vásár, íjászverseny és szablyavívás, valamint számos hagyományőrző bemutató is szerepel.

A legnagyobb látványosság idén is a seregszemle lesz, amelyre eddig közel 300 lovas jelentkezett korhű felszereléssel és fegyverekkel.

MTI

 

The post A Parlamentben kezdődött meg a Kurultáj appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »