A parlament előtt az új adócsomag

A parlament előtt az új adócsomag

Fontos adójavaslatokat terjesztett tegnap a parlament elé a kormány. Ezek szerint több ponton is mérséklődne az áfa, nőne a két gyermeket nevelők adókedvezménye, miközben további intézkedésekkel vennék elejét a feketézésnek, s javítanának a vállalkozások adózási feltételein.

Az újdonságok között szerepel az úgynevezett „Google-adó” is, amely azt garantálná, hogy a hazánkban működő világcégek se húzhassák ki magukat a közteherviselés alól. Emellett, uniós előírás miatt, már az idén emelkedne a dohány jövedéki adója, de új szabály érvényesülne az üzemanyagoknál is.

Benyújtotta tegnap a kormány az Országgyűléshez a jövő évre szóló adócsomagot. A szabályegyüttest sajtótájékoztatón mutatta be Tállai András adóügyi államtitkár, aki úgy vélekedett: a nagyjából harminc törvényt módosító, 260 paragrafust számláló javaslat a kormányzati ciklus egyik legnagyobb jelentőségű adóindítványa. Az új rendelkezések minden állampolgár életét érinthetik.

Az államtitkár az előterjesztést az adócsökkentés javaslatának nevezte, majd állítását több példával is igyekezett alátámasztani. Rámutatott: jövőre öt százalékra csökkenne a baromfihús, a tojás és a friss tej forgalmi adója, emellett 18 százalékra mérséklődhet az éttermi étkezés, valamint az internetszolgáltatás áfája. A változtatásokkal összesen 55 milliárd forintról mondana le az államkassza. Ehhez adódik a két gyermeket nevelők adókedvezményének emelése: az érintett 350 ezer családot megillető havi summa az idei 25 ezer forintról harmincezer forintra emelkedik, újabb 15 milliárdot hagyva az érintetteknél. – Az adócsökkentések nyomán egy nyugdíjas házaspárnál például 15-20 ezer forint maradna jövőre, a kétgyermekes családok pedig 80-85 ezer forint többletre számíthatnak – fordította le a hatalmas számokat a hétköznapok nyelvére Tállai András.

Az államtitkár szerint az adócsomag a vállalkozások számára is tartogat kedvező változásokat például azzal, hogy a javaslat szélesítené a kisebb szereplőknek szóló vállalkozói adókat. Fontos szerep jut az egyszerűsítésnek és a feketegazdaság elleni küzdelemnek is. Előbbit az szolgálhatja, hogy a következő évtől legfeljebb kétszázezer forint adóelmaradásra bármely magánszemély kérhet hathavi részletfizetést. A könnyítés a megfelelő kérelem kitöltése után automatikusan járna. Emellett egyszerűbbé válhat a családi kedvezmény érvényesítése.

Az illegális folyamatokat, az adócsalást pedig úgy próbálnák még szűkebb keretek közé szorítani, hogy megteremtenék az online számlázás bevezetésének, valamint az italautomaták és az adóhivatal online összekötésének feltételeit. Az ugyanakkor nincs benne az adócsomagban, hogy a kafetéria szabályai miként módosulnának a következő év elején. – A frakciók a parlamenti vitában bármikor megállapodhatnak az új rendelkezésekről – jegyezte meg az államtitkár.

Tegnap egy másik fontos adójavaslat, az új jövedéki adótörvény szövege is az Országgyűlés elé került, s mint az Tállai András beszámolójából kiderült, ez az indítvány is tartogat figyelemre méltó elemeket. Az első rögtön az, hogy uniós kötelezettség miatt 2017 végéig 29 százalékkal kell emelni Magyarországon a dohánytermékek jövedéki adóját. A növelés az indítvány szerint három, egyenlő nagyságú lépésben történne meg, az elsőre idén szeptember elsején kerülhet sor.

Módosulhat eközben az üzemanyagok jövedéki adója is, ráadásul messze nem a megszokott formában. – A javaslat szerint ha az olaj hordójának világpiaci ára meghatározott szint alá süllyed, akkor a dízelnél 10 forintos, a benzinnél 5 forintos adóemelkedés lép életbe. Amennyiben a világpiaci ár a maghatározott szint fölé kapaszkodik, a kiegészítés érvényét veszíti, s az adó visszatér az eredeti mértékhez – mondta Tállai. Az így befolyó állami bevételt ugyanakkor – a tervek szerint – nem költhetné bármire a kormányzat: az adókiegészítésből származó pénzt elsősorban az alsóbb rendű utak felújítására fordítanák. Vagyis az autósok befizetése a közlekedést segítené.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »