A parfümök ötöde nemcsak hamis, de veszélyes is – a tanácsadó pár száz forintos, házi keverékeket ajánl

A parfümök ötöde nemcsak hamis, de veszélyes is – a tanácsadó pár száz forintos, házi keverékeket ajánl

Húsvét közeledtével nemcsak rossz minőségű sonkákba, de szinte úton-útfélen hamis parfüm- és kölniárusokba is belefuthatunk. Néhány hete például több mint 15 millió forint értékű hamis parfümöt foglaltak le a NAV munkatársai. A piacra kerülő illatok egyötöde hamis termék, és nem ritkán veszélyes is.

"Az utcán leszólítanak minket, felajánlhatják, hogy vegyünk eredetinek mondott parfümöt csomagtartóból. Ilyenkor mindig fogjunk gyanút, hogy valószínűleg nem eredeti parfümről van szó" – mondta Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára az M1 Kosár című műsorában.

Wikonkál Norbert bőrgyógyász ugyancsak óva int az utcán vásárolt pacsuliktól. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a hamis parfümök olyan ismeretlen összetevőket tartalmazhatnak, melyek komoly allergiás tüneteket is kiválthatnak.

"Ezek olyan szerves anyagok, amelyre az illető súlyos allergiás tünetekkel tud reagálni. A használatot követően 1-2 órával, de lehet, 2-3 nappal később is olyan gyulladás jelentkezik a bőrön, ami visszajelzi a szervezet számára, hogy jelentős probléma történt. Egész testre kiterjedő, látványos, gyulladt, viszkető, nedvező bőrtünetek alakulhatnak ki" – fogalmazott.

A bőrgyógyász arra is figyelmeztet, hogy tavasszal és nyáron még inkább figyeljünk, milyen gyakran illatosítjuk magunkat.

Az is előfordulhat, hogy az adott alapanyagra valaki nem allergiás, ám az UV-fény az átalakítja a molekulát és így allergizálóvá válik – fogalmazott.

Németh Mónika megmutatta, hogy egy lefoglalt francia parfümnél melyek azok a jelek, amelyek elárulják, hogy hamisítvány.

"Belenyomtak egy kódot, amit szerepeltetni kell a parfümös üvegen. Ellenőrizni kell, hogy az, ami a dobozon szerepel, megegyezik-e azzal, ami magán a parfümös flakonon szerepel" – mondta.

Az is látható volt a vizsgált parfümön, hogy a fedő nem üvegből készült. Nagyon fontos, hogy ezt mindig üvegből készítik – húzta alá a szakember.

A bemutatott parfüm ügyes hamisítványnak bizonyult, mivel lézerrel nyomták rá a termék szövegét. Az egyszerűbb hamisítványokra egyszerűen csak matricát ragasztanak – magyarázta Németh Mónika.

Csináld magad!

Antal Vali életmód-tanácsadó szerint már-már kémiai támadásnak is felfogható az ilyen ismeretlen szerek használata. Az olcsó parfümök általában szintetikus anyagokat tartalmaznak. Ezek a szintetikus illatok különböző aldehid vegyületek, amelyek által különböző káros és rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel a szervezetben – mondta.

A tanácsadó pár száz forintos, házi keverékeket ajánl: alapja virágvíz, amelybe illóolajokat csepegtet.

"Klasszikus illatokat szeretnénk beletenni, mint például egy kis levendula. A levendulának friss, hideg illata van, én 5-6 cseppet tettem belőle. A fanyarság, frissesség miatt egy kis grapefruitillatot is teszek bele, jót tesz neki, hogy pár percet érik" – fogalmazott. Az eredmény pedig könnyen elpárolgó, friss illat, mely biztosan nem tartalmaz allergéneket. Ha tehetik, maguknak keverjenek húsvéti illatot, és mindig kerüljék az utcán ácsorgó parfüm árusokat!

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »