A paranoia kerítette hatalmába Kim Dzsongnamot

A paranoia kerítette hatalmába Kim Dzsongnamot

Közeli barátja szerint a diktátor féltestvére az életét féltette.

Kim Dzsongnam az életét féltette, erőtlennek érezte magát, és a paranoia kerítette hatalmába – erről beszélt a The Guardiannek a nemrég meggyilkolt férfi egy közeli barátja. Az észak-koreai diktátor féltestvére az előző fél évet bujkálva töltötte, miközben egyre jobban rettegett, mi fog történni vele.

Sem szívroham, sem tűszúrásA szakértők sem szívrohamra, sem tűszúrásra utaló nyomokat nem találtak Kim Dzsongnamnak a boncolásakor – mondta el a malajziai egészségügyi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője, Noor Hisham Abdullah újságíróknak kedden. Hozzátette, hogy a halál oka továbbra sem ismert. A szövettani mintákat laboratóriumba küldték, és várják az eredményeket.Egyelőre továbbra is rejtély, pontosan mi okozhatta az önkéntes száműzetésben élő Kim halálát február 14-én. A férfit állítólag két nő mérgezte meg a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren mindössze egy órával gépe indulása előtt.A gyilkossággal kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe. (MTI)

Sosem érdekelte igazán a hatalom

Az elmúlt két évben Kim többször tett látogatást Genfben, legutóbb csupán néhány hónapja. Rendre meglátogatta ilyenkor régi barátját, Anthony Sahakiant, akit már tinédzser kora óta ismert. A Sahakian által csak Lee-ként ismert Kim Dzsongnam rendszeresen beszélt arról, hogy féltestvére veszélyben láthatja miatta az autokratikus rendszerét. „Egyet mondhatok, őt sosem érdekelte igazán a hatalom” – fejtette ki a negyvennégy éves Sahakian.

A féltestvér barátja szerint Kim Dzsongnam nem fogadta el, ami Észak-Koreában zajlik, és igyekezett magát távol tartani a rezsimtől.

Nem egyértelmű, miért lett félreszorítva Kim Dzsongil elsőszülött fia. Anyai nagynénje korábban közzétett egy memoárt, azt írva benne, hogy az egykori diktátor inkább gyerekként kezelte fiát, nem pedig lehetséges utódként. A nagypapa, Kim Ir Szen viszont nem fogadta el a fia és Kim Dzsongnam színész édesanyja között szövődő, házasságon kívüli kapcsolatot.

Hírdetés

A gerontokráciát ostorozta Kim Dzsongnam

Kim Dzsongun féltestvére először Oroszországba, majd Svájcba emigrált, ahol franciául, oroszul, németül és angolul tanult. Sahakian szerint tizenkét-tizenhárom évesen találkozott először vele, és semmi rendkívülit nem tapasztalt: kicsit elkényeztetettnek tűnt, de amúgy rendkívül kedves, nagylelkű volt. Egyedül az lepte meg, hogy már tizenöt évesen egy drága Mercedes-Benz 600-ast vezetett.

Kim Dzsongnam 2011-ben beszélt egy japán újságírónak, Gomi Jódzsinak a politikai nézeteiről. Úgy vélhette, apja egészségének meggyengülésével lehetőség van reformokat végrehajtani, hamar bebizonyosodott viszont, hogy másként fog történni. A fiúnak nem tetszett a phenjani gerontokrácia sem, az, hogy a hadsereg vezetői még Sztálin alatt születtek.

Nem volt kaszinófüggő playboy

Anthony Sahakian szerint Kim Dzsongnam nem volt szörnyeteg, és olyan nagyvilági, kaszinófüggő, nőkre vadászó playboy sem, amiként a média ábrázolta.

A férfi egyébként úgy sejti, a meggyilkolására egy észak-koreai tábornok adhatott utasítást, azért, hogy így próbáljon Kim Dzsongun kedvében járni.

Dél-Korea vezetése szerint egyre biztosabbnak tűnik, hogy a phenjani hatalom gyilkoltatta meg Kim Dzsongnamot. Hvang Gjoahn miniszterelnök kijelentette, Szöulnak a nemzetközi partnereivel együtt kell felelősségre vonnia Phenjant ezért a „terrorcselekményért.”

Kim Dzsongil legidősebb fiát egy hete gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő valamilyen mérgező folyadékot fújt az arcába.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »