A paralimpokonjaink között nincs „második” Katinka

A paralimpokonjaink között nincs „második” Katinka

Örök kérdés, összemérhető-e egy fogyatékkal élő és egy egészséges sportoló teljesítménye. Mit várhatunk paralimpikonjainktól Rióban? Miért lesz szigorú doppingellenőrzés? Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a lapunknak adott interjúban válaszolt a kérdésekre, és elárulta, hogy tíz érmet remél a népes magyar küldöttségtől.

– Igaz, hogy az olimpián az eredmény, a paralimpián inkább a részvétel számít?

– Nem hinném. A paralimpia a fogyatékkal élő csúcssportolók versenye, ahol nyilvánvalóan mindenki győzni szeretne, érthető hát, ha a paralimpiai csapatot is az eredményei alapján ítélik meg. Más kérdés, hogy szívesen részt vennék abban a vitában, amelyik arról szól: jól ítéljük-e meg, jól kezeljük-e ép és fogyatékkal élő élsportolóink nemzetközi eredményeit.

– Szabad a parasportolókat eredménykényszerrel motiválni?

– Nem, így aztán ezt nem is tesszük.

– Előfordulhat, hogy ha nem szerepel jól a csapat, csökken a parasport állami támogatása?

– Remélem, hogy nem. Ha ez így lenne, akkor olimpiai eredményeik alapján nagy bajban lennének a birkózók, a lövészek vagy a kézilabdások is. A sport hosszú távú tervezést igényel, nem szabad az állami támogatásról úgy gondolkodni, hogy egyszer fent, máskor lent. Szomorú vagyok, hogy például a magyar cselgáncsozók elmaradtak a várt eredményektől Rióban, de nem gondolom, hogy le kellene írnunk őket, sőt.

– Rióban a nők vitték a prímet. Milyen lesz a nemek aránya a paralimpián?

– Mindkét londoni bajnokunk férfi, Sors Tamás úszásban, Pálos Péter asztaliteniszben győzött négy éve. Asztaliteniszben a férfiaknak van esélyük érmet szerezni, vívásban egyértelműen a lányok az erősebbek, bár a kardozó Osváth Richárd az első helyen áll a világranglistán. Lehet nálunk a férfiakra számítani, aztán megeshet, hogy a lányok hozzák az eredményeket. Nincs Hosszú Katinka- kaliberű éremhalmozó sportolónk, aki kiemelkedő sztárja a saját sportágának.

– Mi a hivatalos elvárás?

– Örülnénk, ha tíz érmet szereznénk, de kettővel is boldogok lennénk. A riói csapat minden idők második legnagyobb létszámú magyar paralimpiai küldöttsége. A 2000-es sydney-i paralimpián 54 sportolónk volt, de ebbe beletartoztak a csapatsportok is, viszont 43 egyéni kvótája, mint most, még nem volt a magyar paralimpiai csapatnak. Van asztalitenisz-párosunk, női tőr- és párbajtőrcsapatunk, tagjaik egyéni kvótákat szereztek, ezért tudunk csapatokat is indítani. Ez nagy siker, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy Londonban öt sportágban versenyeztünk, Rióban tizenkettőben állunk rajthoz. Ez pedig azt mutatja, hogy négy év alatt hét újabb sportágban tudtuk elérni azt a szintet, hogy részt vehessünk a világ legnagyobb parasporteseményén, ahova összesen 4350 sportoló jut el. Most a paralimpián részt vevő sportolók egy százaléka magyar, ami fantasztikus teljesítmény.

– Mit gondol a paralimpikonok jutalmáról? Kapjanak annyit, amennyit az ép sportolók?

– Én természetesen azon vagyok, hogy a lehető legtöbbet kapják. A jelenlegi szabályozás értelmében a paralimpikonoknak az olimpikonok pénzének a fele jut. Hosszú Katinkának 35 millió forint jár egy aranyéremért, egy paralimpiai bajnok 17,5 milliót kapna. Életjáradék illet minden harmincötödik életévét betöltött olimpiai és paralimpiai érmes sportolót, az összeg azonos a fogyatékkal élő és az ép érmesek esetében. A Gerevich-ösztöndíjat a két olimpia-paralimpia között kapják a legjobb sportolóink. A parasport keretösszege jóval nagyobb, mint korábban.

– Miért nem ugyanakkora az eredményességi jutalom?

– Nehéz és kényes kérdés ez. Amikor ugyanannyit kaptak a pekingi olimpia és paralimpia után, akkor sokan háborogtak, mondván, sokkal kisebb a konkurencia a parasportban, kevesebb munkával is lehet érmet nyerni. Négy évvel ezelőtt, London után született egy megállapodás: ötven százalékra csökken a juttatás, cserébe érdemben nő a Gerevich-ösztöndíj kerete. Nagyon nehéz összemérni Sors Tamás eredményét Hosszú Katinkáéval, de egy kísérletet megér.

– Nemzetközi szinten van kiemelkedő lobbiereje a magyar parasportnak?

– A Nemzetközi Paralimpiai Szövetségben (IPC) erős az európai befolyás, számítanak a Magyar Paralimpiai Bizottság munkájára. Szeretnénk jövőre Budapesten megrendezni az Európai Paralimpiai Bizottság közgyűlését. Fontos tanácskozás előtt állunk, ugyanis 2017 őszén tisztújítás lesz az elnökségben, az eddigi elnök, Sir Philip Craven két ciklus után már nem vállalhat újabb megbízatást. Hadd tegyem hozzá, hogy jelenleg az orosz helyzet mindent felülír, Oroszország tagságát a doppingügyek miatt felfüggesztette az IPC. Mindaz, ami az oroszok ügyében történik, paradigmaváltást fog hozni az olimpiai és a paralimpiai mozgalomban.

– A doppingellenőrzésekre gondol?

– Arra is. Felhívtam a sportolóink figyelmét, hogy még szigorúbb doppingellenőrzés várható Rióban.

– Ne haragudjon, nehezen tudom elképzelni a doppingot a parasportban.

– Pedig előfordulnak ilyen esetek, és még csak nem is feltétlenül a legjobbak használnak tiltott szereket. Mi a legnagyobb szigorral büntetjük azokat, akik nem tiszta eszközökkel élnek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »