A paradicsom alternáriás foltossága

Őszi paradicsomhajtatás

A másodvetésű (őszi) paradicsomot is veszélyezteti ez az alattomos fertőzés. A tünetek nem olyan látványosak, mint a fitoftóra, vagy a cladospórium esetében, de ha nem figyelünk rá kellőképpen, a kártétele nem marad el ezekétől.

Hogyan támad?

A kórokozó áttelelhet mind a vetőmagban, mind a talajban lévő növényi maradványokban. Ha a vetőmaggal vivődik át a betegség, akkor a palántánk eleve fertőzött lesz. A kórokozónak a talajban áttelelő képletei több mint egy évig fertőzőképesek. A betegség terjedéséhez a 26-28 0C a legkedvezőbb, de már 10 0C-on is szaporodik, fertőz.

Hogyan ismerjük fel?

Az alternária tünetei megjelenhetnek a levélen, a száron és a termésen egyaránt. Ezek a tünetek nagyon jellegzetesek, a többi gombás betegségek tüneteitől jól megkülönböztethetők. A levélen a foltok mérete 0,5 cm-től 3 cm-ig terjedhet. Általában kerek vagy ovális alakúak, de előfordulhat, hogy az erek által határolt (szögletes) területekre terjednek ki. A foltok színe szürkésbarna, gyűrűs rajzolattal. Ezek a gyűrűk koncentrikusan helyezkednek el, határozottak, jól láthatók szabad szemmel is. Hasonlóak a tünetek a száron és a levélnyélen is. A termésen megjelenő alternária-foltok a kocsány felől indulnak ki, s gyakran a termés lehullásával járnak. Ezeknek a tüneteknek a megjelenése leggyakrabban az intenzív bogyónövekedés idősza-kára esik.

Hogyan védekezzünk az alternária ellen?

Mint a legtöbb betegségnél, itt is a megelőzésen van a hangsúly, mivel a már megtelepedett kórokozókat nehéz elpusztítani. A sikeres megelőzéshez be kell tartani néhány szabályt:

– Csak megbízható, garantáltan fertőzésmentes vetőmagot vessünk!
– Tartsunk be egy legalább 2-3 éves vetésforgót!
– Megfelelő szellőztetéssel, esetleges fűtéssel tartsuk szárazon a lombfelületet!

A vegyszeres (megelőző jellegű) növényvédelem jól összeegyeztethető a fitoftóra elleni védekezéssel, ha klórtalonil (Bravo 500), Mankoceb (Dithane M45, Ridomil M2), vagy a réztartalmú szereket részesítjük előnyben.

Ha már megjelentek a betegség tünetei, akkor a fertőzött növényi részeket távolítsuk el, fokozzuk a szellőztetést!

A fent említett nö¬vény¬védőszerek valamelyikével gátolhatjuk a betegség terjedését.

Gál István, Pro Agricultura Carpatika

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 39. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljaPro Agricultura CarpaticagazdaságmezőgazdaságparadicsomzöldségtermesztésForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »