A pápa létrehozta a Világiak, Család és Élet Kongregációját

A pápa létrehozta a Világiak, Család és Élet Kongregációját

Ferenc pápa Sedula Mater kezdetű motu propriójával augusztus 15-i dátummal új dikasztériumot állított fel, a Világiak, Család és Élet Kongregációját.

Az egyház – gondos anyaként – évszázadokon keresztül mindig gondját viselte a világiaknak, a családnak és az életnek, az irgalmas Üdvözítő szeretetét tanúsítva az emberiség iránt. Ezt figyelembe véve a Szentatya a Római Kúria hivatalait a mai kor és az egyetemes egyház igényeihez kívánja alakítani. Különösen is a világiakra, a családra és az életre gondolva, a pápa támogatást és segítséget kíván nyújtani számukra, hogy az evangélium aktív tanúságtevői és a Megváltó jóságának kifejezői legyenek korunkban.

Ezért miután mindent mérlegelt, a pápa apostoli tekintélyénél fogva létrehozza a Világiak, a család és az élet dikasztériumát. Azok a kompetenciaterületek és funkciók, amelyek eddig a Világiak Pápai Tanácsához és a Család Pápai Tanácsához tartoztak, szeptember 1-jével átkerülnek az új dikasztériumhoz és ezzel megszűnik a két korábbi pápai tanács – olvasható Ferenc pápa motu proriójában.

Az új dikasztérium prefektusának Kevin Joseph Farrell dallasi püspököt nevezte ki a Szentatya. Kevin Joseph Farrell 1947-ben született Dublinban. 1966-ban belépett a Krisztus Légiója Kongregációba. 1978-ban szentelték pappá. Farrell a mexikói Monterrey egyetem káplánja volt, valamint a Krisztus Légiója olasz-, spanyol- és írországi szemináriumainak és iskoláinak főadminisztrátora. 1983-tól Washingtonban a Bethesda városnegyed Szent Bertalan plébániáján végzett lelkipásztori szolgálatot. 2001-ben szentelték Washington segédpüspökévé. 2007-ben lett Dallas püspöke. Testvére Brian Farrell püspöknek, aki a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának titkára.

Vincenzo Paglia érseket, a Család Pápai Tanácsának eddigi elnökét augusztus 15-én a Szentatya kinevezte a házasság és a család tanulmányozásával foglalkozó II. János Pál Pápai Intézet nagykancellárjává és a Pápai Életvédő Akadémia elnökévé.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »