A Panama Papers megmutatott egy darabkát a mocsokból

Bevezetőként fogalmazzunk meg néhány feltevést. Az adóparadicsomok létezése két okból probléma. Először, olyan pénzek tűnnek el rajtuk keresztül, amelyeket alapesetben az állam kapott volna meg. Az az állam, amelyben az adófizetők élnek, dolgoznak és vállalkoznak, használják szolgáltatásait.

 

Másodszor: mert bennük milliókat és milliárdokat rejtenek el, és ezek származása minket, teljesen jogosan, érdekelhet.

 

Az adóparadicsomok azért létezhetnek, mert kereslet van irántuk. A kormányok létezésüket csendben tűrték, aztán – ahogy ez lenni szokott – lassan, nagyon lassan elkezdték oldani a problémát. Hogy az adóparadicsomokban eltűnő rejtett pénzek problémája valaha megoldódik-e, kérdéses. Mert az említett kereslet nem csak a cégek részéről áll fenn, hanem a politikusok részéről is. (…)

 

(…) Az amit a Süddeutsche Zeitung, BBC Panama és a Guardian közzé tettek, nagy dolog. Nagyobb és károsabb, mint bármelyik leleplezés. Mert magában hordozza a legrosszabbat: erkölcsi kudarcot, az elitbe vetett bizalom további romlását, némely esetekben (bár nem mindegyikben) egyszerű lopást. Mint egy világméretű Gorilla-botrány. Mindannyian sejtettük, hogy van ilyen, de egyszer csak ott áll feketén-fehéren. …

 

Nálunk 283 cseh nevet láthatunk a dokumentumokban. Hogy mennyi szlovák vonatkozású név lehet ott, egyelőre nem tudjuk. (…) A Panama Papers megmutatott egy darabkát a mocsokból. Ha azt gondolja, hogy  egy nagy darabot, akkor ön nyilván naiv. (…)

 

HNonline.sk, Marcela Šimková: Komentár šéfredaktorky HN: Napľuli vám do tváre


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »