A palesztin vezetést ostorozta az amerikai alelnök

Az izraeliek és palesztinok között hónapok óta folytatódó erőszakcselekményekről tárgyalt Rámalláhban szerda este Joe Biden amerikai alelnök Mahmúd Abbász palesztin elnökkel – tájékoztatott közleményében a Fehér Ház.

„Eszmét cseréltek a folytatódó erőszakcselekményekről az izraeliek és a palesztinok között, és a Jaffában kedd este történt tragikus terrorcselekményről, amelyben meghalt Taylor Force amerikai állampolgár” – áll a közleményben.

Biden határozottan elítélte a jaffai incidenst. Megismételte, hogy az Egyesült Államok támogatja az izraeli-palesztin konfliktus rendezését két független állam létrejöttével. Sürgette az érintetteket, hogy tegyenek lépéseket a feszültségek csökkentésére, teljesítsék kötelezettségeiket, és tartózkodjanak a gyújtóhangú szólamoktól – áll a fehér házi közleményben.

Biden kedden érkezett kétnapos látogatásra a térségbe, hogy új lendületet adjon a palesztin-izraeli béketárgyalásoknak.

Aznap Jaffában késeléses merényletsorozat történt, amelyben megölték a 28 éves amerikai diákot. Biden szerdán tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és bírálta a palesztin vezetést, amiért nem ítélte el a történteket. Az amerikai alelnök elmondta, hogy felesége és unokái éppen a közelben, egy tengerparti étteremben vacsoráztak a merénylet idején.

Immár öt hónapja követnek el rendszeresen a palesztinok hasonló, általában késeléses támadásokat, amelyekben eddig harmincnál több izraeli halt meg. Palesztin oldalon meghaladja 170-et a halottak száma – ők zömében a merényletek elkövetői vagy az utcai összecsapások résztvevői.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »