A palesztin elnök uniós segítséget kért

A palesztin elnök uniós segítséget kért

Az Európai Unió segítségét kérte Mahmúd Abbász palesztin elnök az Európai Parlamentben csütörtökön a palesztin területek izraeli megszállásának megszüntetéséhez és egy tartós békemegállapodás eléréséhez.

Abbász az EP brüsszeli plenáris ülésén felszólalva hangsúlyozta, itt az ideje annak, hogy a palesztin nép szabadságban, falak és ellenőrző pontok nélkül éljen.

A palesztin elnök népe háláját tolmácsolta az uniós képviselőknek azért, hogy az EP elismerte a palesztin államot, és bírálta Izraelt a palesztin területek folytatódó megszállásáért. (Az Európai Parlament 2014 decemberében nagy szavazattöbbséggel olyan állásfoglalást szavazott meg, amely elvben támogatja a palesztin államiság elismerését.)

Mahmúd Abbász hangsúlyozta, a népe teljes szuverenitást szeretne élvezni, s hozzátette, „az EU fontos szereplőként segíti létrehozni a születendő palesztin államot”. A palesztin elnök több segítséget kért az uniótól egy igazságos, az 1967-es határokon és két államon alapuló békés megoldáshoz. Üdvözölte a közel-keleti békefolyamat újraélesztését célzó legújabb francia kezdeményezést, de szorgalmazta, hogy tűzzenek ki határidőt a tárgyalások befejezésére.

A politikus arra figyelmeztetett, hogy a terrorizmust csak akkor lehet a régióban felszámolni, ha Izrael felhagy a palesztin területek megszállásával. „Izrael nyitott börtönt teremtett az országukból” – fogalmazott.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a plenáris ülésen kijelentette: az unió erkölcsi kötelessége a palesztin állam stabilitásának és megfelelő működésének elősegítése. „Az, hogy ma ön itt van velünk egy nappal az után, hogy Reuvén Rivlin izraeli elnök felszólalt a parlamentben, annak a bizonyítéka, hogy még él a szándék az Izrael és Palesztina közötti tartós, kétállami megoldáson alapuló béke megteremtésére” – hangsúlyozta.

Reuvén Livlin szerdán Martin Schulzcal folytatott brüsszeli megbeszélése után kijelentette: nincs kilátás arra, hogy egyhamar békemegállapodás szülessen a palesztinokkal. Hangsúlyozta, hogy a felek közötti teljes bizalomhiány miatt átmenetileg nincs esély semmiféle békét elősegítő megegyezésre. Ezért arra kérte az uniót, legyen türelemmel, és segítse a jövőbeni tárgyalásokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »