A női rúdugrás Szergej Bubkája vonult vissza

A női rúdugrás Szergej Bubkája vonult vissza

Családanya, sportdiplomata, okos rekorder, edzésmódszertani mérföldkő, vonzó polgármester, a kollektív oroszüldözés áldozata. Akinek az életében új fejezet kezdődik, amint az előző lezárult.

A TELJES RIÓI MAGYAR PROGRAMÉRT KATTINTSON!

Jelena Iszinbajeva búcsújával a női rúdugrás Szergej Bubkájától köszönhetünk el. Az ukrán Bubka volt a hat méter fölötti magasságok meghódítója a férfiaknál, Iszinbajeva lett az ötméteré a nőknél.

Az atlétika egyik fiatal versenyszámának számító női rúdugrásban (női hármas, női 400 gát, női 3000 akadály, női kalapács, női kard, női póló, női hoki sem nagyon volt még a nyolcvanas években) tizenegy éve, 2005.július 22-én, Londonban repült át az álomhatár, az ötméter felett, szabadtéren.

Mert fedettpályán, ahol a körülmények elvileg sokkal jobbak a sportág egyik legösszetettebb és legveszélyesebb számához (se szél, se eső), csak négy évvel később 2009.február 15-én érte el az ötmétert. Mégpedig Bubka donyecki versenyén, ott ahol két és fél éve Renaud Lavillenie, a francia gumiember éppen 615 centis Bubka abszolút rekordját javította meg a legendás ukrán vendégszeretet élvezve. (Szabadtéren még mindig Bubka 614 centis eredménye a király, immár huszonkét éve. Ebből is látszik, ott még nehezebb a rekordjavítás).

Iszinbajeva nevéhez összesen huszonnyolc világrekord fűződik, Bubka nyomában javított folyamatosan rajta, végül 506 centiméterig jutott 2009 augusztusára.

A veszélyessége miatt fokozott ügyességet igénylő rúdugrásba (nem egy baleset történt már úgy, hogy valaki a szivacs mellé, például az úgynevezett szerkényre érkezett, amelyen az ugrók a nekifutás után kitámasztják a rudat) nem egy versenyző akrobatikus alapokkal érkezik, Iszinbajeva szertornász volt gyerekként. Kevésbé közismert tán, hogy a rúdugráshoz ügyesség, ruganyosság, erő mellett gyorsaság is nagyon kell, ezt Iszinbajevánál később egyedülálló módszerrel fejlesztették. Enyhén lejtő nekifutót építettek neki (ehhez azért pénz is kellett), ami önmagában is növeli a lépésfrekvenciát, ráadásul olyan sebességeknél gyakorolhatta így az ugrásokat, amelyekre sík talajon csak később volt képes.

Mindezek alapján a rúdugrást nem is kell olyan korán kezdeni (mint mondjuk a síugrást, amelynél szintén nagyot lehet esni), Iszinbajeva tizenöt évesen kezdett rudakkal futni és ugrani.

Nem untatjuk az olvasót minden sikerével, a lényeg, hogy két olimpiai aranyérme (Athén, Peking) és hét világbajnoki címe, továbbá a rekordjai mellett vonzó külseje, intelligens megjelenése sportdiplomáciai körökben is jól jött.

Sportszergyárak kérték fel reklámarcnak (persze még bőven a tavaly kirobbant orosz doppingbotrány előtt), a szocsi téli játékok olimpiai falujának polgármestereként voltak megjelenései, és az első ifjúsági játékok nagykövete is ő lett, 2010-ben, a szingapúri esemény előtt. Iszinbajeva beszélni is tud, olvasott és művelt emberfő történelmi jártassággal. Két éve pedig családanya is, a kislánya Eva, a férje Nikita Petinov gerelhajító.

Az atlétika pályán pedig a nagy visszatérők közé tartozott, a 2012-es londoni játékok előtt nagy lelki mélypontról jött vissza és nyert olimpiai bronzot, majd egy év múlva a 2013-as moszkvai vb-n saját közönség előtt aranyat. Ez utóbbi lett szándékai ellenére pályafutása legméltóbb lezárása, bár idén, harmincnégy évesen is szeretett volna olimpia érmet, aranyat nyerni.

Az orosz külpolitikára válaszként megjelenő doppingellenőr hadsereg (tudjuk, tudjuk, egy német tévétársaság robbantotta ki a botrányt – kár, hogy az NDK-s világcsúcsok még mindig érvényesek) állami szintű doppingolást tárt fel Oroszországban, ennek pedig kollektív büntetés lett a vége, ami elsöpörte Iszinbajeva terveit is – bár nem volt doppingvétsége.

Jelene Iszinbajeva sportdiplomáciai pályafutása a NOB sportolói bizottságának tagjaiként folytatódik, a sportpályafutása viszont a bejelentése szerint befejeződik. Mint mondta, megbocsát majd a nemzetközi szövetségnek, majd Isten ítél azok a sportvezetők felett, akik azt hiszik, becsületesen bántak vele és a többi tiszta orosszal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »