A nő férfiszemmel – Tapasztalatok és meggyőződések

A nő férfiszemmel – Tapasztalatok és meggyőződések

Saját tapasztalatából, meggyőződéséből kiindulva fogalmazta meg négy férfi meghívott a nagybetűs Nővel kapcsolatos gondolatait a marosvásárhelyi Bernády Házban, az RMDSZ nőszervezete által kezdeményezett beszélgetésen. 

a no ferfi szemmel_ae_03_b

Nagy Miklós Kund újságíró, publicista, Kedei Zoltán festőművész, Szász Attila, a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztő-helyettese és Birtalan István, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke arról osztotta meg véleményét, hogy egy nőnek milyennek kell lennie.

A beszélgetést irányító Nagy Miklós Kund bevezetőként elmondta, egyikük sem nőszakértő vagy a téma kutatója, még azt sem tudja, mi alapján hívták meg őket. Weöres Sándor A nő című verséből idézett két sort, megemlítette II. János Pál pápát is – akinek szintén határozott véleménye volt a nőkről –, majd néhány olyan híres nőt is szóba hozott, mint Marie Curie, Szabó Magda, Madonna, Jeanne d’Arc, illetve Shakespeare hősnői: Júlia és Kata, a makrancos hölgy.

A meghívottaktól megkérdezték, milyennek látják az ideális nőt. Birtalan István szerint nem lehet egyszerű nőnek lenni a mai férfiak dominálta társadalomban, de a kérdést nem tudta megválaszolni. Annyit azonban megfogalmazott, az ideális nőt szerinte elsősorban a kiegyensúlyozottság jellemezi. Meglátni és megszeretni – válaszolta Kedei Zoltán a műsorvezető kérdésére, hogy milyen érzés ennyi nővel szembenülni. A festőművész a Nőben az anyát, a feleséget és a lányát látja elsősorban. Nagy művészek, szobrászok, festők, írók, drámaírók és költők női alakjaival próbálta érzékeltetni, milyen az ideális nő. Kifejtette, olyan, aki a drámát romantikába képes átbillenteni. Ám azt is hozzátette, szerinte a nőnek otthon a helye.

a no ferfi szemmel_ae_07_b

Mivel felmerült a kiegyensúlyozottság, arra kérték a meghívottakat, fejtsék ki, mit értenek alatta. Szász Attilát nők veszik körül munkahelyén, hiszen a Marosvásárhelyi Rádiónál többségben vannak. A női emancipáció és felzárkózás nagy híve szintén az anyát, az élettársat és a saját lányát látja a Nőben. Az ideális nő számára az, aki elfogadja őt – tette hozzá a főszerkesztő-helyettes, aki a családról, a válásról, karrierépítésről szólva úgy fogalmazott, minden nő képes eldönteni, hogy hol a helye.

A beszélgetés második részében a férfiakkal szemben helyet foglaló nőközönség is hozzászólt a témához, kérdeztek, megjegyzéseket tettek, megosztották gondolataikat. Volt, akit továbbra is az érdekelte, pontosan mit jelent kiegyensúlyozottnak lenni. A válasz körülbelül úgy hangzott, hogy „elfogad engem, a férfit ilyennek, amilyen vagyok”. Csakhogy ehhez „nekem, nőnek is szükségem van az elfogadásra” – hangzott el a replika. Mert az közismert és szinte elcsépelt mondat, hogy „minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő” – amely fordítottjának is igaznak kellene lennie. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »