Á, nincsenek no-go zónák, csak „érzékeny negyedek"

Több száz rendőr tiltakozott kedden Franciaországban a rendőrőrsök előtt, amiért kollégáik ellen Molotov-koktélos támadást hajtottak végre a hétvégén egy párizsi elővárosban. Manuel Valls miniszterelnök továbbra is kitart rögeszméje mellett, hogy Párizsban nincsenek no-go zónák, csak érzékeny negyedek.

A megsebesült rendőrökkel való szolidaritáson túl a legfőbb rendőri szakszervezetek felhívására a tiltakozók határozottabb fellépést, a rendőrök felszerelésének megerősítését és létszámnövelést is követeltek. ”A megmozdulások a rendőrségben uralkodó megrökönyödésről tanúskodnak. Az üzenetet meg kell hallani, mert jelentősebb felháborodási mozgalmakhoz vezethetnek” – mondta Nicolas Comte az Unité SGP Police rendőri szakszervezet szóvivője.

“Ez egy dühös tüntetés, amelyet kérések is kísérnek: kevesebb dumát, több tettet, eszközt és azoknak a nehézségeknek a tényleges tudomásulvételét, amelyekkel kollegáink számos nehéz helyen találkoznak” – tette hozzá. A tiltakozó megmozdulásra válaszul Manuel Valls miniszterelnök bejelentette, hogy az “érzékeny negyedekben” szolgálatot teljesítő rendőri gépkocsikat golyóállóvá teszik, a rendőrök pedig tűzálló egyenruhát kapnak.

Jóllehet Manuel Valls miniszterelnök a bírálatokra reagálva ígéretet tett arra, hogy a támadókat megtalálják és felelősségre vonják, egyelőre senkit nem tartóztattak le az ügyben.

A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy nincsenek “no-go zónák” Franciaországban. Ellenzéki politikusok is elítélték a támadást és a kormányt tették felelőssé a történtekért. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak Bernard Cazeneuve belügyminiszter lemondását is követelte.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »