A Niger-delta bosszúállói: nem egy B kategóriás film címe, csak egy új terrorcsoport kezdte meg hadjáratát Nigériában

A Niger-delta bosszúállói: nem egy B kategóriás film címe, csak egy új terrorcsoport kezdte meg hadjáratát Nigériában

Egy eddig ismeretlen felkelőcsoport támadt a Chevron amerikai energiaipari vállalat olajvezetékeire az afrikai kontinens legnagyobb olajtermelő országának számító Nigériában – közölte hétfőn a nigériai kormány, amely harcot hirdetett a terroristák ellen a Niger folyó deltájában.

A Niger Delta Avengers (a Niger-delta bosszúállói) nevű, csupán néhány hónapja tevékenykedő terrorszervezet vállalta magára a múlt héten elkövetett támadást, és azt állítja, a Chevronra és a Royal Dutch Shell olajipari óriáscégre mért csapások csak a hadjáratuk kezdetét jelzik.

Előző nap a Chevron a dpa német hírügynökségnek megerősítette, hogy a múlt héten elvágták a Warriban és Kadunában található két olajfinomítójuk közötti legfontosabb összeköttetést.

A terrorcsoport szerint múlt szerdai és csütörtöki támadásaikkal teljesen megbénították az olajcég tevékenységét a Niger-deltában. Mudoch Agbinibo, a szélsőségesek szószólója közölte, a nigériai fővárost, Abuját és az afrikai ország legjelentősebb gazdasági központját, Lagost energiával ellátó gázvezetékek megrongálásával hamarosan mindkét városban teljes sötétség fog uralkodni.

Rabe Abubakar, a védelmi tárca szóvivője azt mondta, a fegyveres csoport gazdasági terrort folytat. A fegyveresek azt követelik, hogy a helyi lakosság is részesedhessen a kőolaj-kitermelés jelentette nyereségből, és önrendelkezéssel választhassák ki a régió vezetését.

Nigériában az állami bevételek hetven százaléka a kőolaj- és földgázkitermelésből származik. A Chevron becslései szerint a vállalat múlt csütörtöktől vasárnapig 105 ezer hordónyi nyersolaj (több mint 16 millió liternyi olaj) veszett kárba.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »