A népszavazás érvénytelen, Orbán alkotmánymódosításra készül

A népszavazás érvénytelen, Orbán alkotmánymódosításra készül

Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot – közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Orbán Viktor ennek ellenére elsöprő sikerről beszél, és jelezte, hogy alkotmánymódosítási javaslatot nyújtanak be. Az ellenzék a kabinet bukásaként értékelte az eredményt, többen lemondásra szólították fel a kormányfőt.

Cikkünket a nap hátralévő részében az újabb eseményekkel folyamatosan frissítjük. A nap krónikáját részletesen elolvashatja élő, percről percre hírfolyamunkban.

Pálffy Ilona a szavazatok 98,82 százalékának feldolgozottsága után közölte, hogy a népszavazás nem lett érvényes, miután az érvényesen leadott szavazatok száma csak mintegy 3,2 millió volt.

Az országos népszavazás érvényességéhez a választásra jogosultak 50 százalékának érvényes szavazatára, azaz 4 136 313 érvényes voksra lett volna szükség. Az érvénytelen szavazatok száma jóval magasabb volt, mint a korábbi szavazásokon: 6 százalék feletti. Különösen magas volt az érvénytelen szavazatok száma a fővárosban, több kerületben 10 százaléknál is magasabb volt ez az arány.

A vasárnapi népszavazást nem zavarta meg komolyabb rendbontás vagy atrocitás, így a voksolás rendben zajlott. A Fidesz nap közben – félve attól, hogy érvénytelen lesz a népszavazás – intenzív mozgósításba kezdett. Ebéd után sms-ben, telefonon buzdították szavazásra híveiket, ám még ez is kevés volt az eredményességhez.

Orbán: Alkotmánymódosítást nyújtunk be

Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, mert – mint mondta – „felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét”.

 Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet  

A kormányfő a kvótanépszavazás után a Fidesz–KDNP eredményvárójában, Budapesten, a Bálna Budapest épületében közölte: az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3,056 millió ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3,204 milliónál állnak a nem szavazatok, és nem ismert még a határon túliak szavazatainak nagy része. Mintegy 15 százalékkal többen vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson, tette hozzá Orbán Viktor, és úgy értékelt: „a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is”.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a vasárnapi kvótanépszavazás után, mert ”az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben”.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke az első eredmények kikerülése után kijelentette, jogi értelemben nem köti az Országgyűlést az eredmény, de politikai értelemben igen. Gulyás egyben „politikailag érvényes” népszavazásról beszélt.

MSZP: Ez legfeljebb egy drága közvélemény-kutatás volt

Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint az elmúlt egy év a magyarországi rendszerváltás utáni korszak mélypontja volt, úgy vélte ugyanis, hogy politikai párt még soha nem folytatott „ilyen megtévesztő és hazug gyűlöletkampányt”, mint a Fidesz. Álláspontja szerint nem létezik olyan, hogy politikailag érvényes népszavazás, aki erről beszél, az megtéveszti a választókat. Ez „legfeljebb csak egy nagyon drága közvélemény-kutatás volt” – tette hozzá. Molnár Gyula szerint a kampánynak volt olyan periódusa, amikor úgy tűnt, hogy érvényes és eredményes is lehet a népszavazás, de a választópolgárok megváltoztatták a véleményüket. Nem hittek Orbán Viktornak, nem nemzeti ügyet, hanem csak hataloméhséget láttak – mondta.

 Molnár Gyula az MSZP kvótareferendumot értékelő sajtótájékoztatóján Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet  

Az MSZP elnöke szerint a Fidesz nem hagyhatja figyelmen kívül a népszavazás érvényességi kritériumát, így jogi következmények nem követhetik a referendumot. Molnár Gyula azt is jelezte, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik annak kiderítésére, hogy miért költött a kormány 17 milliárd forintot a kampányra.

Jobbik: Orbán Viktor öngólt rúgott

„Ezt a játékot gólra játsszák, hiába volt meddő mezőfölényben a kormány, Orbán hatalmas öngólt rúgott” – utalt a népszavazás sikertelenségére egy focis hasonlattal Vona Gábor az urnazárást követő budapesti sajtótájékoztatóján. A Jobbik elnöke Orbán Viktort tette felelőssé a referendum érvénytelensége miatt. Hangsúlyozta: a miniszterelnök súlyos vereséget szenvedett vasárnap este. Vona szerint ebben a helyzetben az lenne európai és demokratikus, ha Orbán Viktor vállalná a felelősséget, és lemondana.

  Fotó: Végh László / Magyar Nemzet  

Vona Gábor hozzátette: Orbán Viktor lemondása az ország szempontjából fontos, mivel a népszavazással a miniszterelnök európai súlya drámaian összeomlott. „Brüsszelben már nem fognak tőle megijedni” – fogalmazott a politikus. A nagy kérdés a Jobbik elnöke szerint az, hogyan lehet megvédeni az országot a sikertelen népszavazás ellenére a kvótáktól.

A Jobbik továbbra is nyitott a baloldallal és a kormánnyal az egyeztetésre, hiszen most, ahogy Vona fogalmazott, kötelességük a legnagyobb egységet felmutatni Brüsszel felé. Ezért hétfőn egyeztetést javasolt erről a Parlamentben.

Gyurcsány: Orbán elbukott

„A demokratikus ellenzék győzelmet aratott a Fidesz felett” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc nem sokkal az urnazárást követő sajtótájékoztatóján. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hozzátette: Orbán elbukott a népszavazáson, mindent egy lapra tett fel, ilyen egyértelmű vereség után, a miniszterelnöknek egy demokratikus országban le kell mondania.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor saját kezdeményezésére és szabályai szerint indított népszavazáson bukott el. Úgy vélte, a miniszterelnöknek egy ilyen egyértelmű vereség után még ma este le kellene mondania. Az ellenzékre vonatkozó következményekről szólva kifejtette, hogy „ha ma győztünk, akkor győzhetünk 2018-ban is”. Álláspontja szerint kormányváltó erőt kell kovácsolni 2018-ra, ehhez pedig az szükséges, hogy minél előbb megkezdődjenek a választási együttműködésről szóló tárgyalások. A Demokratikus Koalíció elnöke már a következő héten elkezdené a tárgyalásokat, azokkal, akik a távolmaradásra buzdítottak. Úgy vélte, most az egység győzött és ugyanez az egység győzi majd le az Orbán-kormányt, mert – mint fogalmazott – „Orbán Viktor legyőzhető”.

LMP: Az eredménytelen népszavazás a kormány pozícióját gyöngíti.

Az LMP valós problémának tartja a migráció kérdését, ám a párt szerint, ha eredménytelen a kvótareferendum, az a kormány pozícióját gyöngíti a kérdésben tartandó külföldi tárgyalásokon. „A kormány a saját maga által kialakított helyzetből rosszul jött ki, de az ország is” –értékelte Szél Bernadett társelnök az emberek részvételi hajlandóságát vasárnap esti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az indulatok irányába terelte a népszavazási kampányt, az ország ügyének is ártott. Szél Bernadett azt mondta: a népszavazás a népé, és nem a kormányé. Nem egy kampányeszköz, és legkevésbé a kormány kampányeszköze. 

Együtt-PM-MoMa: Sikeres volt a bojkott

Az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) szerint sikeres volt a vasárnapi kvótareferendum bojkottja.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi ”bizalmi szavazást” elbukta, ”egy normális országban egy miniszterelnöknek ezek után le kellene mondania”.

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke kijelentette: a bojkottal sikerült megvédeni a haza becsületét, Magyarország nemzetközi tekintélyét.

Tordai Bence, a PM szóvivője azt mondta, hogy a magyar társadalom józan és jó szándékú többsége nyert, Orbán Viktor veszített.

 

 

 

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »