A nép szava mindenekfölött

Az unióból való kilépésről szóló népszavazás a brit Konzervatív Párt belső vitájából nőtt ki.

Andrew Black, a Global Policy Institute tudományos főmunkatársa szerint alkotmányossági kérdést vet fel, hogy míg a brit alsóházban túlnyomó többségben vannak az uniós tagság hívei, addig a miniszterelnök egy politikai játszma eredményeképpen a közvetlen demokrácia eszközére bízta nemcsak a kormánypárt belviszályának az elsimítását, hanem egy egész nemzet jövőbeli sorsát is.

John O’Sullivan, Margaret Thatcher volt tanácsadója azonban úgy látja, hogy ez a folyamat elkerülhetetlen volt, mert az elmúlt évtizedekben a brit közvélemény ezt a kérdést megoldatlannak látta, és ezért szükséges volt a nép megkérdezésével, vagyis a referendum eszközével dűlőre vinni.

A csütörtöki népszavazás tétje óriási, hiszen pontosan nem tudható, hogy milyen módon működhet tovább az Európai Unió az Egyesült Királyság nélkül, és hogy egyben maradhat-e az Egyesült Királyság, ha kilép az EU-ból.

További részletek a Globálban, a műsorban a brexit mellett, illetve ellen két brit szakértő érvel: John O’Sullivan konzervatív gondolkodó, Margaret Thatcher volt tanácsadója és Andrew Black közgazdász, a Global Policy Institute tudományos főmunkatársa. Szerdán 17.30-tól a Hír TV-ben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »