A nemzeti hősök sírhelyei mellé temetik az egykori diktátort

A nemzeti hősök sírhelyei mellé temetik az egykori diktátort

Több százan tiltakoztak vasárnap a Fülöp-szigeteken amiatt, hogy az államfő jóváhagyta, hogy az ország egykori diktátorát újratemessék abban a temetőben, ahol a Fülöp-szigetek nemzeti hősei nyugszanak. Aláírásgyűjtésbe kezdenek a szeptemberre tervezett újratemetés ellen.

Egy baloldali csoport közölte: a legfelső bírósághoz fordul, mert “súlyos igazságtalanságnak” tartja a döntést. Manilában a rendőrség szerint mintegy 1500 tiltakozó dacolt a viharos idővel, és “Marcos nem hős” feliratú transzparenssel tüntettek a döntés ellen. Bejelentették: aláírásgyűjtésbe kezdenek a szeptemberre tervezett újratemetés ellen.

Ferdinand Marcos 1965-től 1986-ig állt az ország élén. Uralma idején az országban korábban soha nem látott infrastrukturális beruházások kezdődtek, melyekből az elnök és családja 5-10 milliárd dollárt sikkasztott el, virágzott a korrupció, az uralkodó osztály luxusban élt, és brutálisan elnyomott mindenféle ellenzéki hangot. 1986-ban megbukott, és az elégedetlenség elől menekülnie kellett az országból. 1989-ben Hawaiin halt meg, és akkor ott is temették el.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »