A németek 83 százaléka a bevándorlást és az integráció fantázianevű valamit tartja a legfontosabb "kihívásnak"

Németországban minden korábbinál nagyobbra, 83 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik a bevándorlást és az integrációt tartják a legfontosabb "kihívásnak" – közölte a GfK közvélemény-kutató cég.

A tavalyi 35 százaléknak több mint a kétszeresére emelkedett a bevándorlás és az integráció témáját a leginkább sürgető feladatnak tartók aránya – ezzel új rekord született, 1992-ben volt eddig a legmagasabb, akkor 68 százalékon állt.

Az integráció támogatóinak száma emelkedett, de a további bevándorlást elutasítók aránya még nagyobb mértékben nőtt – közölte Raimund Wildnert, a GfK Verein ügyvezetője. A bevándorlást és integrációt első helyen említők közül minden hetedik a "pozitív integráció" jegyében szeretné megoldani a problémát, és minden ötödik elzárkózik minden további bevándorlástól, "ami azt jelenti, hogy a németek kétharmada egyszerűen a probléma megoldását akarja, így vagy úgy" – mondta Raimund Wildner.

A legfontosabb kihívások rangsorában a munkanélküliség áll a második helyen, a németek 13 százaléka tartja a legnagyobb gondnak, ami 9 százalékpontos csökkenés tavalyhoz képest, és a legalacsonyabb érték az 1992 óta évente elvégzett felmérés történetében.

A Nemzetek kihívásai 2016 (Challenges of Nations 2016) nevű felméréshez világszerte 24 országban készítettek interjúkat, összesen 27 675-öt. Mindenkitől azt kérdezték: "Ön szerint melyek a legfontosabb feladatok, amelyeket ma meg kell oldani?". A közlemény alapján Magyarországon nem készítettek ilyen interjúkat.

A bevándorlást említették a legtöbben Ausztriában (66 százalék), Svédországban és Svájcban (egyaránt 50 százalék), Belgiumban (43 százalék), Hollandiában (40 százalék) és Nagy-Britanniában (33 százalék) is.

Valamennyi országot együttvéve az árak és a vásárlóerő alakulása, illetve a munkanélküliség áll holtversenyben az első helyen 24 százalékkal. A leggyakrabban említett problémák között szerepel még a bűnözés (18 százalék) és a korrupció (15 százalék) is.

(Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »