A német sámán, aki visszaadta a ’Pool hitét

A német sámán, aki visszaadta a ’Pool hitét

Tavaly október nyolcadikán nevezték ki Jürgen Kloppot a Liverpool menedzserévé. A 49 éves szakember fokozatosan képes volt átadni elképzeléseit a céljaihoz passzolóan átalakított csapatának, így a mostani szezonkezdet már elég biztatóan sikerült. Klopp afféle vallási vezetőként próbálja megtanítani a Liverpoolt és szurkolóit arra, hogy higgyenek. Következő alkalommal pont legnagyobb riválisuk, a Manchester United ellen bizonyíthatják, jó tanulók-e.

Borús őszi délután volt egy évvel ezelőtt, amikor a Liverpool magyarországi drukkerei – köztük én is – a képernyőkre tapadtak. Négy nappal jártunk azt követően, hogy egy nem túl biztató szezonkezdetet és egy Everton elleni 1-1-et követően a ’Pool elküldte az azóta a skót Celticnél munkát vállaló északír edzőjét, Brendan Rodgerst. Helyére a Borussia Dortmunddal sikert sikerre halmozó, majd hetedik évére kipukkadó német edzősztárt, Jürgen Kloppot szerződtette a nagy múltú, de nem túl dicső jelenű északnyugat-angliai klub. Klopp megadta az alaphangot azzal, hogy első sajtótájékoztatóján magát Normal One-nak nevezte – José Mourinho szereti magát Special One-nak hívni, erre riposztolt a szemüveges német egy újságírói kérdésre. De ne rohanjunk ennyire előre.

Az előzmények

„Rodgers kirúgása elkerülhetetlen volt”

– mondta az MNO megkeresésére Kele János, aki mc_deere néven a Cold, Rainy Nights in Britannia nevű brit focis szakblog főszerkesztője. A kirúgást „felemás érzésekkel fogadtuk. A legáltalánosabb vélemény az, hogy ki se kellett volna nevezni [Brendan Rodgerst]” – ezt viszont már Mutter Richárd közölte portálunkkal, miután összegezte az általa elnökölt Liverpool Szurkolók Magyarországi Egyesülete (OLSCH) tagjainak válaszait az általunk feltett kérdésekre. Kele szerint a 2013–2014-es szezonban elért ezüstérmet követően Rodgers nem volt képes egyben tartani a csapatot, nem tudta pótolni az uruguayi szupersztárt, Luis Suárezt sem. „A [Christian] Benteke-féle, középszerű, abszolút stílusidegen arcok leigazolása jelezte azt is, hogy fogalma sincs, merre vezet az út előrefelé” – véli Kele.

Az OLSCH tagjai is hasonló nézőpontból közelítették meg a dolgot: szerintük Rafael Benítezzel az európai körforgásba visszakerült klubot egy tapasztalt menedzser kellett volna hogy irányítsa. Rodgersben „nem volt meg az az impulzus, hogy kirántsa a ködből a csapatot. Ahogy egyik tagunk fogalmazott: »Nem nyerő típus!« Ugyanakkor […] mindaddig szkeptikusak voltunk a döntés [mármint a kirúgás – a szerk.] helyességében, míg rá nem került Klopp aláírása a szerződésre…” – írta az OLSCH elnöke, Mutter Richárd.

Bogdán Ádám, a Liverpool magyar válogatott kapusa – aki jelenleg a másodosztályú Wigan Athleticben játszik kölcsönben – tavaly október végén a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta: Rodgers kirúgásán „mindenki megdöbbent, aztán megtudtuk, hogy Jürgen Klopp érkezik a helyére, és felülkerekedett bennünk a kíváncsiság és az izgalom”. Kloppal öröm együtt dolgozni szerinte, aki jóval szenvedélyesebb, mint elődje volt.

Nehéz kezdet után biztató folytatás

Kele János szerint Klopp egy évvel ezelőtti kinevezése még el is késett, mert olyan kerettel kellett sorozatterhelés alatt dolgoznia, amely nem volt testhezálló számára. Mégis, közepesen tisztességes szezont tudott produkálni a csapattal, a Ligakupában és az Európa Ligában is döntőt játszott – ám mindkettőt elbukta.

„Amiért szerződtették, azt egyelőre hozza”

– véli Kele, aki szerint nagy fegyvertény, hogy Klopp a szezon közepén verte át a csapaton a komplett filozófiaváltást, és beléjük nevelte a nevéhez fűződő stílust, a nyomásgyakorlásra alapuló gegenpressinget.

Angol videó a gegenpressingről

„Az EL-menetelés […] megmutatta, hogy a Liverpool karakteres csapattá vált, a meccseik alatt tisztán látszottak Klopp elképzelései a játékról. Azt ugyanakkor a döntő is egyértelművé tette, hogy fizikailag a keret egy része nem képes teljesíteni az elvártakat” – véli a blogger. Úgy gondolja, hogy ennek nyomai a mostani szezonban is látszanak: a Liverpool első félidős csapatként arra hajt, hogy már ekkor eldöntse a meccset Kele János szerint. Ám a csapat minden tekintetben fejlődött, ők birtokolják átlagban a legtöbbet a ligában, ők futják átlagban a legtöbbet, ők lövik a legtöbb gólt és ők szerelnek a legtöbbet, mióta Klopp befutott – sorolta Kele János. A védelem is kezd helyrerázódni, „amiben viszont brutálisan jók, az a helyzetkialakítás: Klopp gegenpresszingje kiválóan működik, főleg a nagy rangadókon, a kezdeményezni akaró ellenfelek ellen” – jelentette ki mc_deere. Szerinte magasan szereznek labdát, „jól csapdázzák az ellenfél védelmét és középpályásait”, így képesek kevés passzal, viszont óriási tempóval az ellenfél kapuja elé jutni. „Élmény nézni őket, tényleg” – mondta ezt az egyébként a Manchester Unitedért szorító blogger.

  Fotó: Oli Scarff / Europress/AFP  

Az all-round szakember

Persze ehhez az kellett, hogy Klopp tényleg szabad kezet kapjon a klub tulajdonosaitól, a Fenway Sports Grouptól, amely nyár elején hat évvel hosszabbította meg a német szerződését. Klopp „edző, menedzser és futballigazgató egyben” – írta Oliver Kray a Kloppról szóló cikkében, amely az októberi FourFourTwo-ban (FFT) is megjelent. A szerző úgy tudja, hogy a háttérszemélyzet körében végrehajtott nyári söprögetés, a színfalak mögötti átrendeződés és a mez külleme is Klopp döntéseinek eredménye. Ahogy az átigazolások is.

A németnek ez volt az első rendes transzferidőszaka, amely során ugyan valószínűleg együtt kellet hogy működjön a Liverpool ötfős átigazolási bizottságával, de alapvetően hasznos embereket szerződtetett. „Érezhetően van egy elmozdulás a fiatal, nagy potenciállal rendelkező, de nem sztárjátékosok irányába: ilyen volt Emre Can, [Roberto] Firmino, [Nathaniel] Clyne, de akár [Sadio] Mané is, amikor megvette őket a klub” – közölte az MNO-val Kele János, aki furcsállja, miért nem vett se balhátvédet, se igazi védekező középpályást a klub. „Összességében szerintem jó irányba tartanak, [Joel] Matip beszákolása telitalálat, de [Georginio] Wijnaldum is bőven használható spíler. Így, hogy nincs nemzetközi kötelezettség, szerintem a keret mélységével sincs probléma” – jelentette ki. Az OLSCH tagjai is elégedettek Klopp transzferpiaci teljesítményével, tudják, hogy világklasszisokat nem szeret igazolni, így nem várták ezt tőle.

„Jürgen Klopp tökéletesen beleillik a tulajdonosok filozófiájába, hiszen képes fiatal csiszolatlan gyémántokat felkutatni, akikből idővel majd nagy hasznot lehet csinálni…”

– írta Mutter Richárd, hozzátéve: azért még látni „lógó posztokat” a keretben, ahová lehetne igazolni. Az érkezetteket megfelelőnek tartják, „a csapat mélységét [azonban] egy sérüléshullám fogja igazán megmutatni, akkor bajban lehetünk”.

A meglévő játékosokat is remekül beépítette a német szakember: Emre Cant, Adam Lallanát, Roberto Firminót is alapemberré tette, Jordan Hendersonból és James Milnerből pedig kihozza a maximumot. Milner részben miatta mondta le a válogatottságot és még azt is bevállalta, hogy balhátvédet játsszon. Hendersonnak visszaadta az önbizalmát, a 26 éves csapatkapitány idén a liga legjobb belső középpályása. Firminónak annyira jól megy, hogy a tavalyi szezonkezdettől számítva ő volt benne a legtöbb gólban a Liverpool Premier League-meccsein: tizenhárom gólt szerzett és hét gólpasszt is adott. Egy Reddit-felhasználó (Emre23) összeszedte, hogyan teljesített a Liverpool Klopp első éve alatt. Elég beszédes számokra bukkant: 61 meccsből 30-at nyertek meg a Vörösök, ezeken 113 gólt szereztek és 68-at kaptak, miközben húsz meccsen az ellenfél nem tudott betalálni. A legtöbbször a kapus Simon Mignolet és a jobbhátvéd Nathaniel Clyne lépett pályára nála (mindketten 51-szer, a belga kapus húsz perccel többet játszva), míg Firmino és Lallana 50-50-szer.

  Fotó: Lindsey Parnaby / Europress/AFP  

A siker kulcsai

Az egész mögött elképesztő munka áll, amely sok nehézséggel járt. Klopp megérkezését követően átalakította a ’Pool edzéseinek ütemtervét: ha esti meccsre készültek, este is edzettek, a korábbi napi két edzés helyett sokszor naponta háromszor is stoplist kellett húzni. Kele János rámutatott: ennek „a végeredménye az lett, hogy 8 hét alatt tizenhat sérülést szenvedtek el a játékosai”. A Liverpool előző erőnléti edzője, a holland Raymond Verheijen júliusban kritizálta is Kloppot, szerinte is a terhelés állt a sérülések hátterében. Klopp azonban nem állt le: átalakított edzői stábbal vágott neki az új idényre való felkészülésnek, amelyet egy amerikai edzőtáborral támogatott meg és végig azon dolgozott, hogy kimozdítsa focistáit a komfortzónájukból. Az OLSCH szerint erőnléti és taktikai szempontból is jobban sikerült a felkészülés, mint a korábbi években.

Lallana élete formáját futja Klopp alatt, rendszeresen ő fut a legtöbbet az amúgy is rengeteget rohanó csapatból, nemrég pedig szeptember hónap legjobb Premier League-játékosának jelölték (Kloppot pedig a legjobb edzőnek), a liverpooli házidíjat pedig be is zsebelte ebben a hónapban. Lallana májusban ezt mondta edzőjéről: „Az edzőpályán is gyengéd, sokat viccel, eleget nevetünk. Az emberek az öleléseiről beszélnek, olyan, mintha mindenkinek járna belőle, és egy-egy ilyen nagyon sokat jelent az adott játékosnak. Azt az érzést kelti benned, hogy fontos vagy, és a kemény munkát is elismeri vele” – idézi az FFT a focistát. Ez a másik faktor, ami miatt sikeres lehet a Liverpool: hitet adott a csapatnak és szurkolóinak.

„Kloppot mindenki szereti, és szívesen látja a poszton! Nem lehet nem imádni! […] Klopp modern felfogású vezér, egy sámán”

– kezdte a vezetőedző dicséretét az OLSCH. Szerintük a német „a hagyományokra, az értékekre építve végzi munkáját, mellyel mindig könnyebben azonosul a szurkoló”. Tény: amikor a Liverpoolhoz érkezett, Jürgen Klopp azzal indított, hogy a Liverpool egy nagy család gazdag történelemmel, ám hiányzik belőle a hit. „Mindent újra kell kezdenünk. Nagyon fontos, hogy a csapat minden egyes tagja érezze: ez egy új kezdet. A kétkedésünket hitté kell transzformálnunk” – mondta az FFT szerint Klopp, aki valóban afféle szektavezérnek tűnik ezek alapján.

 „Aztán megláttam az arcát, most már hívő vagyok” – áll egy Liverpool-drukker drapériáján Fotó: Oli Scarff / Europress/AFP  

A nép gyermeke

Mindamellett mégis megmaradt szerethető figurának: Beatles-pólóban tart sajtótájékoztatót, együtt eszik és szórakozik a helyiekkel… Amolyan nép gyermeke ő, Bill Shankly 21. századi reinkarnációja – olvasni efféle kommenteket Liverpool-szurkolói Facebook-oldalakon. Augusztusban, miután barátságos meccsen legyőzték a spanyol bajnok Barcelonát, Klopp nem válaszolt a The Sun újságírójának – ezzel is kivívva a ’Pool-drukkerek szimpátiáját (hogy miért utálják Liverpoolban Rupert Murdoch bulvárlapját, arról itt olvashat bővebben).

„Minden megszólalása a spontán és a tudatos viselkedés határán mozog. Ösztönösen ráérez, mikor melyik arcát mutassa a külvilágnak: a csapattal együtt kesergő, a drukkerek fájdalmában osztozó apuka, vagy a mindenre elszánt, mosolygós, hiperlaza menedzser képében jelenjen meg. A kispad mellett áll, mint egy szobor, máskor hevesen gesztikulál, néha valósággal megbolondul” – írta róla Szilágyi László a Magyar Nemzet hasábjain még az elbukott EL-döntő idején.

 Nagyon érzi, mire vágynak a drukkerek Fotó: Oli Scarff / Europress/AFP  

Fontos számára, hogy jókedv uralkodjon a csapatnál, így például a tavalyi karácsonyi bulit is megrendezte annak ellenére, hogy kikaptak a Watfordtól és a játékosoknak nem volt kedve ünnepelni. Ebből a szempontból mindenképp érdemes kiemelni azt is, miként reagált arra, hogy már egy éve vezeti a csapatot. A Liverpool honlapjának nyilatkozva Jürgen Klopp kijelentette: nem volt tökéletes ez az esztendő, de elég jó volt. Még mindig hiányolja, hogy nem tudnak hinni és álmodozni a drukkerek és a csapat. Hozzátette:

„Mikor lesz egy éve? Október 8-án, ugye? Nem fogunk ünnepelni, azt elmondhatom! Remélem, senki nem hoz majd tortát!”

Mi várható?

Eddig remek formában van a csapat: a Ligakupában még talpon van, a bajnokságban úgy állnak a negyedik helyen hét meccs után 16 ponttal, hogy a harmadik Arsenalnak csak a gólkülönbsége jobb eggyel, az élen álló Manchester Citynek pedig csak két pont az előnye. Holtversenyben a ’Pool és a City lőtte a legtöbb gólt idén. A Normal One számára a következő megmérettetést a Special One jelenti: a Manchester United érkezik az Anfieldre José Mourinho vezetésével október 17-én, hétfőn.

Kele János, a Cold Rainy Nights in Britannia főszerkesztője szerint az idei Liverpoolon már látszik, hogy Klopp rakta össze, a saját embereiből és elveiből. Kijelentette: „Szerintem simán odaérhetnek a legjobb négy közé, de azon sem lennék meglepődve, ha a dobogós helyek valamelyikéért mennének tavasszal. A bajnoki cím még távolinak tűnik – főleg, mert hajlamosak botladozni kisebb csapatok otthonában –, de a rangadókon bárkivel partiban tudnak lenni majd, ebben biztos vagyok”. Az OLSCH elnöke, Mutter Richárd válaszában így összegezte a tagság véleményét: „A legfontosabb cél mindenképp a BL-helyek egyikének elcsípése, lehetőleg minél magasabb helyen végezve!” Szerintük csalódás lenne ilyen kezdés után, ha ez nem jönne össze, ráadásul egy jó helyezéssel a kiemelkedő játékosok megtartása is könnyebb lenne jövő nyáron.

És hogy Klopp mit szeretne elérni? Hogy álmodjanak végre nagyot a liverpooliak – és azt a csapat képes is legyen véghezvinni a pályán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »