A német PEN Club keményen visszautasította Szőcsék meghívását

Kilencvenéves idén a Magyar PEN Club, amelyet egykor Kosztolányi Dezső is elnökölt. Ebből az alkalomból akarta meghívni Magyarországra a jelenleg Szőcs Géza vezette intézmény a német testvérszervezetet. Azonban a német írók úgy gondolták, hogy nem jönnek, mert a Magyar PEN Club jelenlegi magatartása szerintük nem elfogadható.

Az Index közli annak a nyílt levélnek a magyar fordítását, amely tudatja Szőcsékkel, hogy ugyan gratulálnak ehhez a jeles évfordulóhoz, de ők ebben az ünneplésben nem vesznek részt: „nem szeretnénk Önökkel együtt ünnepelni”.

Indoklásként többek között azt írják, hogy „már több év óta aggodalommal figyeljük magyar testvérszervezetünk működését, és sajnos nem tudunk szabadulni attól a benyomástól, hogy a magyar PEN Club a PEN alapokmányában rögzített kötelezettségeinek (…) nem tesz az elvárható mértékben eleget. A közelmúltban nagyon is fontos lett volna a magyar PEN Club állásfoglalása az ország kormányának menekültpolitikájával kapcsolatban. Ez az az állásfoglalás azonban nem következett be.”

És kitérnek Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadói tisztségére is: „Sajnos e pillanatig nem sikerült Önöket meggyőzni arról, hogy a PEN elnöke nem lehet egyszersmind a kormányfő tanácsadója is.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »