A német külügyminiszter a török rendkívüli állapot megszüntetésére szólított fel

MTI nyomán

Az Európai Unióban aggódva követik a törökországi eseményeket. A meghiúsított török katonai puccskísérletet óta nagyszabású tisztogatás vette kezdetét a hadseregben, az igazságszolgáltatásban és az oktatásban. Öt nap alatt több tízezer embert vettek őrizetbe vagy távolítottak el tisztségéből az államcsíny vádjával.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter arra kérte a török vezetést szerdán, hogy a rendkívüli állapotot minél hamarabb szüntesse meg Törökországban.

A késő esti órákban közzétett közleményében Steinmeier azzal a felhívással fordult Ankarához, hogy az egyebek közt rendeleti kormányzást lehetővé tevő intézkedést csak a legszükségesebb időtartamra rendelje el, tartsa fenn a jogállamiságot és mértékkel járjon el a puccskísérletre tett válaszintézkedéseiben.

Hozzátette: csak bizonyított törvényellenes tettek, nem a politikai beállítottság gyanúja kellene, hogy cselekvésre késztesse a török kormányt.

Reccep Tayyip Erdogan török elnök szerda este jelentette be, hogy három hónapos rendkívüli állapotot rendel el a múlt heti puccskísérlet nyomán, elmondása szerint „a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető szabadságjogok védelmének érdekében”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »