A német külügyi államminiszter örül Orbánék „kudarcának”

Örömteli, hogy kudarccal végződött a vasárnapi magyarországi népszavazás – mondta Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere a Die Welt című német lap szerdai számában.

A szociáldemokrata politikus elmondta, hogy igen nyomasztó volt a „roppant nagy ráfordítással folytatott kampány az EU egy demokratikusan meghozott határozata ellen”.

„Annál is inkább örülök annak, hogy a referendum kudarcba fulladt” – mondta Michael Roth.

Hasonlóan fogalmazott a Die Weltnek a szociáldemokrata párt (SPD) szövetségi parlamenti (Bundestag) frakciójának külpolitikai szóvivője, Niels Annen, aki szerint Európa a magyarországi népszavazás után is mélyen megosztott, de „Orbán (Viktor) veresége mégis jó hír”, hiszen megmutatja, hogy irányvonalának már Magyarországon sincs többségi támogatottsága.

A német zöldek is látják, hogy terelnek

Az ellenzéki Zöldek képviselőcsoportjának külpolitikai szóvivője, Omid Nouripur hozzátette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök belpolitikai problémákról akarta elterelni a figyelmet a népszavazással.

A kvótaellenes népszavazás érvényessége és a kormányt támogatók tömege adna politikai tőkét Orbán Viktor külpolitikai terveihez. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint viszont nem segíti a miniszterelnök brüsszeli ambícióit, hogy az uniós közbeszéd meghaladta a kvótakérdést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »