A német Bond színre lép

A német Bond színre lép

Közel a lehetetlenre vállalkozik az egykori német sztárügynök, Gerhard Conrad, aki új megbízatásában az uniós tagállamok nemzeti hírszerzéseit szeretné közelíteni egymáshoz, mégpedig azért, hogy a terrorizmus elleni fellépés érdekében több információt osszanak meg. Az Európai Unió külügyi szolgálata alatt működő Európai Hírszerző és Elemzőközpont (Intcen) új korszakot szeretne nyitni a kinevezéssel.

Conrad hosszú éveken keresztül mozgott a kémkedés titokzatos világának labirintusában. A Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) sztárügynökének számított, és legendás hírnevet szerzett a Közel-Keleten, ahol rendíthetetlen türelemmel közvetített az örök ellenfelek, Izrael, a Hezbollah és a Hamász között. A túszcserékről folytatott titkos tárgyalások kulisszái mögött mindig sejteni lehetett az iszlámmal tudományosan foglalkozó, arabul tökéletesen beszélő Conrad befolyását. Az idén év elején Brüsszelbe kinevezett, egykori tárgyalófeleinek bizalmát élvező ügynök nem véletlenül kapta a sokatmondó „Mister Hezbollah” nevet. Az Intcen vezetőjeként rá vár a nehéz feladat, hogy meggyőzze a maguk értesüléseit féltékenyen őrző nemzeti szolgálatokat arról, hogy csak szorosan együttműködve számíthatnak sikerre a terrorizmus elleni harcban.

Titkosszolgálati pályafutását a Közel-Keleten diplomatának álcázva kezdte meg az akkori NSZK nagykövetségein Bejrútban, majd Damaszkuszban. A BND ügynökeként szigorúan semleges beállítottságával hamarosan kiváltotta mind a radikális palesztinok, mind az izraeli felderítés bizalmát. A szakma az ő közvetítőteljesítményét látja abban, hogy a zsidó állam 2011 novemberében több mint ezer palesztin foglyot engedett szabadon. Cserébe visszakapta szabadságát az az izraeli katona, akit palesztin partizánok 2006. június 25-én hajnalban raboltak el. A militáns Hamász alagutat ásva jutott izraeli területre, Kerem Salom közelében lerohanták az ott állomásozó őrséget, és túszként hurcolták el magukkal a húszesztendős Gilád Salitot. A fiatal izraeli katona története akkor bejárta a világot, kiszabadításán ismert személyiségek – így a zsidó államban szolgáló apostoli nuncius, Antonio Franco érsek – fáradoztak sikertelenül. A német titkosszolgálat – Gerhard Conrad – az egyiptomi kormánnyal együttműködve 2009 végén dolgozott ki egy olyan ajánlatot, amelyet a palesztinok is hajlandók voltak elfogadni: 450 szabadon engedett fogoly ellenében Salitot előbb Egyiptomba vitték, majd további 700 fogoly szabadulása után a Ter Nof katonai repülőtérről visszatérhetett hazájába. Huszonhat év óta ő volt az első izraeli katona, aki kiszabadult a palesztinok fogságából.

Hasonló bizalom kíséri most is, amikor ügynöki karrierjét hátrahagyva csúcsbürokrata lett. Új feladata nem könnyű, a zárkózott titkosszolgálatokat a nyitásra, a koordinációra kell szoktatnia. – A terrorveszély idején fontos szerep jut a bizalomra épített együttműködésnek az egyes hírszerző szolgálatok között – hangoztatta nemrég a német médiában Gerhard Schindler, a BND vezetője. Conrad mindemellett nem tartja lehetetlennek, hogy valamikor létrejöjjön egy közös európai szolgálat. – Nem kizárt az európai FBI megalakulása. De mint minden gyakorlati és jogi kérdésben, ebben is a politikai akarat a döntő – hangoztatta egy nyilvános rendezvényen „Mister Hezbollah”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »