A NAV vizsgálata szerint baráti kamatmentes kölcsönökből tengődik Habony Árpád

A NAV vizsgálata szerint baráti kamatmentes kölcsönökből tengődik Habony Árpád

Habony Árpádot a miniszterelnök, Orbán Viktor legfontosabb tanácsadójaként tartják számon. A 2006-os országgyűlési választásokkor már ő találta ki a Fidesz legfontosabb kommunikációs panelit. A „Rosszabbul élünk, mint négy éve” negatív kampány azonban nem hozta meg a várt eredményt, hiszen a Fidesz elveszítette a választást. Ennek ellenére Habony nem lett kegyvesztett. Mind a mai napig meghatározó szerepet játszik a kormánypártok kommunikációjában.

Évek óta sokan kíváncsiak arra, hogy a miből finanszírozhatja luxus életvitelét Habony Árpád. Az általa napi szinten használt prémium kategóriás ruhák és kiegészítők, drága kocsik és utak az átlag ember számára elérhetetlenek. Nem véletlen, hogy többen is vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek Habony Árpád ellen a NAV-nál. Először 2015 tavaszán az Együtt párt elnöke, Szigetvári Viktor, majd a tavalyi év végén Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője is a NAV-tól várt választ arra, hogy vajon miből élhet Orbán Viktor hírhedt tanácsadója.

A 444.hu kiderítette, hogy a NAV valóban indított 2015 tavaszán vizsgálatot Habony Árpád ellen, de nem Szigetvári kezdeményezésére, hanem vagy önszorgalomból, vagy valami más, eddig ismeretlen személy bejelentése alapján. A lap úgy tudja, hogy összesen 18 kérdést és számos alkérdést tettek fel neki arról, hogy honnan és mennyi jövedelme volt 2009 és 2013 között.

Habony együttműködött a hatósággal, és több dokumentumot is bemutatott arról, hogy honnan van pénze. Ezek alapján a 444.hu azt írja, hogy Habony Árpád baráti kamatmentes kölcsönökből finanszírozta életvitelét. Hitelezőiként pedig Andy Vajnát és Tombor Andrást nevezte meg.

Habony Árpád a lap szerint 2009-ben folyamodott először kölcsönhöz. Akkor 20 millió forintot kapott hitelbe Tombor Andrástól, kamatmentesen, 7 évre.

Tombor az első Fidesz-kormányban Orbán Viktor biztonságpolitikai főtanácsadója volt, jelenleg a Tokaj-Hegyalja Fejlesztési Tanács elnöke, az állami Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnöke, és egy kockázati tőkével foglalkozó befektetési cég, a Morando résztulajdonosa

Habonynak nagyon nagyvonalú barátai vannak, ugyanis Andy Vajna szintén kinyitotta a pénztárcáját és 100 ezer dolláros kölcsönt adott neki kamatmentesen 2010 őszén. A nagysággyedileg 23 millió forintnyi összeget öt év alatt kellett Habonynak visszafizetnie.

A 444.hu úgy tudja, hogy 2013 őszén Vajna ismét kisegítette Habonyt, ekkor szintén kamatmentesen 50 ezer dollárt adott neki kölcsön, ami akkoriban mintegy 11 millió forintot ért. Ezt a kölcsönt is 2015 végéig kellett Habonynak megadnia.

A hitelekhez képest csekély jövedelme volt

Kissé furcsa, hogy Tombor András és Andy Vajna úgy adott kölcsön Habony Árpádnak, hogy annak jövedelmei révén elméletben esélye sem lett volna visszafizetni azokat. Papíron nem keresett annyit, mint amennyi hitelt kapott.

Habony a NAV-nak benyújtott papírjai szerint 2009-ben az Adriatiq Islands Group nevű cégnél havi átlag bruttó egymillió forint körül kereshetett. A cégcsoport Vitézy Tamás üzletember érdekeltségébe tartozott.

2010-ben, a Fidesz választási győzelme után az Atticus Investments Zrt-től kapott alig négymillió forintot egész évben. 2011-ben az Atticusnál már jobb éve volt Habonynak, abban az esztendőben közel bruttó 17 milliót kapott a cégtől.

2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is volt Habonynak jövedelme a Press and Belt Kft-től, évente mintegy 3,5 millió forint. A szentendrei céget Halkó Gabriella vezette. A cég a köztévé egyik műsorgyártója lett, ők készítették horror áron a Marslakók című sorozatot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »